Výroční zpráva jako nezbytná součást žádosti o státní dotaci

Vyhlášení neinvestičních programů státní podpory sportu na rok 2017 zahrnuje několik novinek, které musí žadatel o dotaci, pokud má být úspěšný, splnit. Jednou z nich je výroční zpráva spolku, která je nedílnou přílohou elektronické žádosti o dotaci.

Co je výroční zpráva? „Výroční zpráva je dokument, který podává informaci o vývoji společnosti za fiskální rok. Společnost prostřednictvím výroční zprávy informuje o finanční situaci, podnikatelské činnosti a výsledcích hospodaření za uplynulé účetní období a o vyhlídkách budoucího vývoje finanční situace, podnikatelské činnosti a očekávaných výsledků hospodaření.“ (Wikipedie)

Výroční zprávu podle aktuálně platného znění § 21 Zákona 563/1991 sb., o účetnictví musí sestavovat pouze spolek, který má povinnost mít závěrku ověřenou auditorem.

V pokynech pro podávání žádostí v rámci neinvestičních programů MŠMT je, že přílohou podávané elektronické žádosti má být řádně schválená výroční zpráva za předcházející rok (tedy za rok 2015). Podle našeho názoru je s podivem, že TJ/SK musí doložit (a mít řádně schváleno) něco, co podle zákona vytvářet nemusí . A navíc bez předchozího upozornění. Nicméně pro TJ/SK (pomineme-li „řádné schválení“), které pravidelně sledují a vyhodnocují svoji činnost, by nemělo být velkým problémem takovou zprávu sestavit. Jde jen o to, aby její obsah byl v souladu s požadavky MŠMT a přitom TJ/SK nemusela vytvářet literární dílo.

MŠMT v podkladech uvádí, že je potřeba doložit řádně schválenou výroční zprávu za předcházející rok. Výroční zpráva musí stručnou formou charakterizovat organizaci, její strukturu a činnost v předcházejícím roce a obsahovat rozvahu a výkaz zisku a ztráty, resp. přehled o majetku a závazcích a přehled o příjmech a výdajích.

Tým pracovníků Pražské tělovýchovné unie připravil pro TJ/SK vzor výroční zprávy, která dle našeho názoru splňuje výše uvedené požadavky. Vzorovou zprávu ve formátu Word, kterou si TJ/SK může podle libosti upravit, naleznete zde. Tutéž vzorovou zprávu ve formátu pdf a s drobným komentářem k jednotlivým ustanovením naleznete zde.

Ing. Jaroslav Chvalný
Ing. Veronika Nešpůrková

 

 

 

 

 

 

 

Copyright PTU 2000-2016, všechna práva vyhrazena. Created by Designeo Creative s.r.o.