Ocenění významných osobností v pražském sportu

Celkem 16 pražských svazů vyzdvihlo práci svých členů, kterým na začátku 28. valné hromady PTU předseda Ing. Chvalný předal diplomy s čestným oceněním.

Jedná se již o třetí rok, kdy v úvodu jednání valné hromady Pražské tělovýchovné unie byly oceněny sportovní osobnosti. První ročník – v roce 2015 – se věnoval práci trenérů, v roce 2016 byla věnována pozornost rozhodčím a výkonný výbor PTU se i v třetím ročníku rozhodl ocenit významné osobnosti, bez kterých by sport nemohl fungovat.

Každý z 27 svazů sdružených v Pražské tělovýchovné unii mohl nominovat na ocenění osobnost, která se zasadila o rozvoj daného sportu, a to bez ohledu na činnost či funkci, kterou vykonává. Nakonec se sešlo 16 jmen osobností, jejichž práce si dle mateřských svazů zaslouží ocenění.

img_1364a

Michal Bauer (Pražská florbalová unie)

Michal Bauer je jedním ze zakladatelů florbalu v Česku i jedním ze zakladatelů klubu Florbal Chodov, který je aktuálním obhájcem mistrovského titulu ČR. Po celou dobu fungování chodovského florbalového klubu stojí v jeho čele, je to bývalý extraligový hráč, člen odborných komisí ČFbU.

Stanislava Halounová (Český svaz moderní gymnastiky – oblast Praha)

Je dlouholetou členkou oddílu TJ Vodní stavby Praha. V roce 2009 vstoupila do síně slávy Českého svazu moderní gymnastiky. Na olympijských hrách v Sydney 2000 Českou republiku reprezentovala rozhodčí Stanislava Halounová, která byla nominována FIG jako neutrální rozhodčí pro olympijský závod. Působí jako předsedkyně komise rozhodčích oblasti Praha a v letech minulých byla také činovnicí v předsednictvu ČSMG.

Marek Jelínek (Pražský svaz lyžařů)

Bývalý gymnasta a kaskadér, posléze trenér olympijské vítězky Evy Samkové a zakladatel a trenér Czech Snowboardcross Team, kde se pod jeho vedením připravují i další reprezentanti, např. David Bakeš, Vendula Hopjaková a Jan Kubičík.

Vlasta Kadlecová (Česká jezdecká federace – oblastní výbor Praha)

Drezurní jezdkyně, trenérka a rozhodčí Vlasta Kadlecová je nestorem československého a českého drezurního sportu. Její osobnost je nedílně spjata s tělovýchovnou jezdeckou jednotou na Přední Kopanině, kde od sedmdesátých let minulého století buduje jezdecké středisko. Za téměř 50 let se toto místo stalo jedním z center české drezury jak v roli přípravy koní i jezdců, tak v pořadatelství jezdeckých závodů. Její současná kariéra trenéra a rozhodčí navázala na úspěšný sportovní život, kdy na přelomu 70. a 80. let byla po mnoho sezón bezkonkurenčně na čele české a československé drezury. Počty získaných českých i československých titulů by bylo obtížné spočítat, stejně jako celkový počet medailí z národních i federálních šampionátů.

Vladimír Kaucký (Pražský svaz stolního tenisu)

Bývalý dlouholetý člen federálního a Českého svazu stolního tenisu, kde zastával mimo jiné funkci předsedy klasifikační komise, již při studiu na Vysoké škole stavební založil s partou svých kamarádů vysokoškolský klub stolního tenisu. Jako trenér mládeže a funkcionář působil v oddílech TJ Stavební fakulta Praha (později pod názvem Stavební fakulta SKK EL Niňo Praha), nyní působí v SK DDM Kotlářka Praha. Vychoval a postupem času získal úspěchy mistrů republiky jak v soutěžích jednotlivců, tak v soutěžích družstev. Je jedním z mála „srdcařů“ našeho stolního tenisu, kteří své kluby táhnou svým nadšením a poctivostí.

Jaroslav Kubica (Pražský atletický svaz)

Funkcionář, trenér i rozhodčí – člen výboru, vedoucí družstva mužů, člen pražské i ústřední STK… S atletikou začínal u Otakara Jandery ve Sportovní škole mládeže, poté působil v Jiskře Strašnice, AC Sparta Praha a od roku 1966 je členem Spartaku Praha 4. Pod jeho trenérským vedením začínali evropští medailisté jako např. Lukáč Vydra či Karel Bláha nebo reprezentanti jako Vojtěch Šulc nebo Ondřej Benda.

Věra Lažánková (Pražský svaz pozemního hokeje)

Paní Věra Lažánková byla ke sportu vedena již od malička, prošla si gymnastickou i atletikou, věnovala se volejbalu, krátce kanoistice a stepování. V roce 1967 se na učilišti, kde pracovala, setkala s hráčkami pozemního hokeje, který provází životem nejen ji, ale i celou rodinu. Mezi „pozemkáři“ si našla manžela, její 2 dcery hrály pozemní hokej reprezentačně a 3 z jejích 4 vnuček se také věnují pozemnímu hokeji. Svou aktivní hráčskou kariéru ukončila v roce 1988, ale v trenérské práci pokračuje doposud. Jejím úkolem je získávat nové hráče a hráčky pro tento olympijský sport.

Ivan Matějů (Pražský svaz orientačních sportů)

Ivan Matějů je nepřehlédnutá postava českého orientačního sportu. Dlouhou dobou byl v pozici generálního sekretáře tehdejšího Českého svazu orientačního běhu, po odchodu do důchodu zůstal v centru dění, neboť je místopředsedou ČSOS a má na starosti řadu důležitých činností pro český OB, např. zastupuje svaz v plénu Českého olympijského výboru, aktivně pracuje v komisi neolympijských sportů, je členem komise pro přípravu World Games (tzv. Olympiády neolympijských sportů).

Miluše Nekvasilová (Pražský gymnastický svaz)

Ze závodnice se propracovala postupně na výbornou trenérku – zejména mládeže – a později působila jako mezinárodní rozhodčí. V rámci kariéry působila i ve funkci juniorské reprezentační trenérky, později pracovala na sekretariátu České gymnastické federace a zastávala funkci předsedkyně Technické komise sportovní gymnastiky žen ČGF až do roku 2010.

Jindřich Pilmann (Pražský svaz karate)

Jindřich Pilmann je registrován v PSKe již 25 let. Je mnohonásobným mistrem ČR, medailistou z ME i MS. Byl vyhlášen mnohokrát nejúspěšnějším závodníkem ČR a nejlepším sportovce Pražského svazu karate. Více jak 15 let je členem státní reprezentace ČR. Mnoho let je rozhodčím PSKe a více jak deset let má nejvyšší rozhodcovskou třídu ČR. Je trenérem více jak 10 let a podílí se na výcviku od těch nejmenších nadějí karate až po ty nejúspěšnější, kteří soutěží na MČR, ME a MS. Je vzorem klubové i pražské loajality, je vzorem sportovce, rozhodčího i trenéra pro všechny pozice karate ČR.

Jitka Rosenbaumová (Sport pro všechny Praha)

Se sportem začínala již jako malá, závodně se věnovala plavání, atletice a veslování. Od roku 1973 pracovala v ČSTV a celý život až dodnes pracuje ve sdružení Sport pro všechny. Od roku 1982 pracuje jako cvičitelka, metodička a tajemnice v TJ Sokol Řepy, zároveň je krajským sekretářem České asociace sportu pro všechny pro oblast Prahy. Je vedoucí komise všeobecné gymnastiky a dlouholetá rozhodčí gymnastiky a teamgymu.

Vít Řezáč (Pražský svaz hokejbalu)

Zakladatel hokejbalu v Praze v roce 1988, spoluzakladatel Českomoravského svazu hokejbalu v roce 1990 a dlouholetý člen jeho předsednictva, iniciátor vzniku Mezinárodní hokejbalové federace v roce 1993 a její první prezident. V roce 1990 založil největší hokejbalový klub v ČR, kterým za čtvrt století prošly tisíce pražských hokejbalistů. V současné době se zaměřuje jako předseda Pražského svazu hokejbalu především na posílení hokejbalu pro děti a mládež. Jeho motto: „Nejdůležitější jsou slušné vztahy mezi sportovci, ostatní se vždy dostaví.“

Václav Sailer (Pražský fotbalový svaz)

Dlouholetý předseda TJ Sokol Stodůlky a nestor stodůleckého fotbalu, který je od roku 2014 zároveň členem výkonného výboru Pražského fotbalového svazu. Václav Sailer působí v místním Sokole už od mládí a celých 25 let vykonává funkci sekretáře fotbalového klubu.  Před pár lety obdržel od Fotbalové asociace Cenu JUDr. Václava Jíry za celoživotní zásluhy o rozvoj fotbalu.

Vladimír Schiefner (Krajský svaz ledního hokeje Praha)

Rodilý Pražák hrál od roku 1960 hokej za TJ Naftové motory, které později přešly pod křídla TJ Uhelné sklady Praha. Po ukončení studia v roce 1980 zůstal věrný hokeji, a to na různých funkcionářských pozicich, např. jako vedoucí družstva, trenér, sekretář klubu. Od roku 1996 působí v Českém svazu ledního hokeje a posledních 12 let také jako předseda Krajského svazu ledního hokeje Praha.

Marián Schuss (Český lukostřelecký svaz)

Byl dlouholetým reprezentantem ČR a je mnohonásobným Mistrem ČR. V současné době plní funkci trenéra mládeže. Lukostřelbě se věnuje od roku 1962.

Karel Vítek (Krajský svaz juda hl. m. Prahy)

Dlouholetý předseda KSJu loni dovršil 80 let. Je členem oddílu SPARTA PRAHA, mezinárodní rozhodčí Českého svazu juda, úspěšný trenér mládeže, který dodnes pracuje s judistickým potěrem.

Copyright PTU 2000-2016, všechna práva vyhrazena. Created by Designeo Creative s.r.o.