Vyúčtováním dotace to nekončí…

Příjemce dotace (v případě Programu VIII tělovýchovná nebo tělocvičná jednota či sportovní klub, kterému je na základě žádosti a následně rozhodnutí poskytnuta dotace ze státního rozpočtu) je povinen vyúčtovat, ale také vypořádat dotaci se státním rozpočtem podle rozpočtových pravidel a podle vyhlášky o finančním vypořádání.

Finanční vypořádání je nezávislý úkon, který sice vychází z informací používaných při vyúčtování dotace, nicméně provádí se zcela odděleně na samostatném formuláři. Finančním vypořádáním se rozumí předání přehledu o čerpání a použití peněžních prostředků (tedy vyplnění tabulky č. 3, část A dle přílohy k vyhlášce 367/2015 Sb., o finančním vypořádání) včetně komentáře a vrácení nepoužitých prostředků v průběhu rozpočtového roku. Vypořádání je potřeba předložit poskytovateli dotace nejpozději do 15.2. kalendářního roku následujícího po roce, ve kterém byla dotace poskytnuta.

Neprovedení finančního vypořádání podle vyhlášky o finančním vypořádání může být kontrolním orgánem (Finančním úřadem) považováno za porušení rozpočtové kázně dle ustanovení rozpočtových pravidel s tím, že takové porušení podléhá sankcím. Kontrolní orgán (FÚ) může stanovit sankci v podobě odvodu poskytnuté dotace nebo její části zpět do státního rozpočtu a případně i další penále.

Nejedná se však o novou povinnost u příjemců dotace v roce 2017, tento úkol měli také příjemci dotací ze státních programů již v roce 2016. V rozhodnutí o poskytnutí neinvestiční dotace ze státního rozpočtu ČR na rok 2016 bylo u programu VIII v čl. 6, bodě 4 uvedeno:

Příjemce dotace je povinen objem prostředků s poskytovatelem finančně vypořádat v termínech stanovených vyhláškou č. 367/2015 Sb., kterou se stanoví zásady a termíny finančního vypořádání vztahů se státním rozpočtem, státními finančními aktivy nebo Národním fondem.

Řada TJ/SK si této nenápadné věty v rozhodnutí nevšimla a nyní je bohužel ze strany FÚ penalizovaná za nedodržení povinnosti! Doporučujeme tedy, i teď po termínu, tabulku vyplnit, orazítkovat, nechat podepsat statutárním orgánem a zaslat poskytovateli (MŠMT). Tabulku finančního vypořádání za rok 2016 naleznete ZDE.

Ing. Veronika Nešpůrková

Copyright PTU 2000-2016, všechna práva vyhrazena. Created by Designeo Creative s.r.o.