Kdo se popere o titul Sportovec Prahy 4 za rok 2018?

Anketa o nejlepší sportovce Prahy 4 za rok 2018 vstupuje do svého druhého kola. Na následujících řádcích se vám představí 24 nominovaných sportovců, trenérů a družstev ze všech šesti kategorií ankety. Vyhlášení celkových vítězů proběhne v režii městské části Praha 4 dne 21.3.2019 od 19:00 hodin na Nuselské radnici.

V anketě bylo vyhlášeno 6 kategoriích (viz pravidla ankety): Sportovec roku, Sportovkyně roku, Sportovní družstvo roku, Trenér(ka) roku, Senior(ka) roku a Naděje Čtyřky (mládež do 18 let) – v tomto pořadí jsou také rozepsány jednotlivé nominace. Vítězové jednotlivých kategorií budou vyhlášeni na slavnostním ceremoniálu Prahy 4.

SPORTOVEC ROKU

01_sportovec

 

Forman Filip (2002) – florbal4. kolo FINÁLE KB Iigy juniorů - 22. Dubna 2018 - SH Děkanka (Foto: Šimon JIRÁČEK)

Filip patří mezi největší talenty českého florbalu současnosti. Jeho sportovní schopnosti zaujaly přední nordické kluby, které se o něj zajímají už v takto nízkém věku. Mladý útočník je odchovancem Florbalové školy Bohemians a v poslední sezóně působil v superligovém týmu mužů. V roce 2018 byl Filip hlavní postavou zisku mistrovského titulu v celostátní soutěži v kategorii juniorů.

Kostelník Tomáš (1994) – vodní pólokostelnik02

Tomáš je nejkvalitnějším hráčem vodního póla, který hrál v jakémkoliv pražském klubu od vzniku nezávislé ČR. Od začátku svého působení v klubu Stepp Praha je nejlepším střelcem a má velké zásluhy na zisku 1. místa ve třech mužských soutěžích: Východoněmeckém poháru, německé lize 2. WLO a především vítězství v Poháru Českého svazu vodního póla. Je velkým vzorem pro klubovou mládež, na jejíž trénincích pomáhá.

Řehořek Marek (2000) – veslovánírehorek03

Marek začal s veslováním v Českém veslařském klubu již ve svých 12 letech, když mu jej našla maminka jako uplatnění pro jeho přebytečnou energii. Přes umístění v žákovských kategoriích se vypracoval až ke zlaté medaili jako veslovod párové čtyřky na Mistrovství světa juniorů 2018 a 3. místu na ME mužů do 23 let. Na MČR juniorů získal v roce 2018 5x zlatou medaili v různých posádkách a distancích.

Tichý Václav (2002) – golftichy02                               

Václav se seznámil s golfem již ve svých čtyřech letech, kdy ho k tomuto sportu přivedli otec s dědečkem. V posledních dvou letech se za Golf Club Hodkovičky pravidelně nominuje do nejvyšších soutěží jednotlivců v ČR. V roce 2018 získal 1. místo na MČR dorostenců, stříbrnou medaili na MČR amatérů (bez rozdílu věku), 5. místo na Olympiádě mládeže v Buenos Aires, bramborovou medaili na European Young Masters.

 

SPORTOVKYNĚ ROKU

02_sportovkyne

Chmelařová Anna (2000) – radiový orientační běhchmelarova02

Netradičnímu sportu hledání vysílačů ukrytých v lese pomocí radiopřijímače se Anna věnuje v Radioklubu OK1KYP přes deset let, nejprve získávala úspěchy mezi žáky a ani po přestupu do starší kategorie se neztratila, spíše naopak. V roce 2018 si z MS v Jižní Korei přivezla individuální titul mistryně světa, a podílela se na 2. a 3. místě v soutěži družstev. Je také pětinásobnou juniorskou mistryní ČR v různých délkách tratí a disciplínách.

Krbcová Tereza (1996) – softballkrbcova04

Tereza hraje v Eagles Praha od roku 2008 a postupně se s týmem propracovala přes tituly mistrů ČR v žácích, kadetech i juniorech až mezi úspěšné ženy. V roce 2018 reprezentovala ČR na na Mistrovství Evropy do 22 let, s týmem získala 2. místo v poháru České softballové asociace a 3. místo v Extralize žen. Byla oceněna v anketě České softballové asociace jako druhá nejlepší juniorka v České republice a v klubu je poslední dva roky nejlepší mladou nadhazovačkou.

Stewartová Moira (1995) – atletika??????????

Moira závodí za atletický oddíl Spartak Praha 4 a specializuje se na vytrvalostní běhy. V roce 2018 se stala 2x mistryní ČR, a to v běhu na 10.000 m a v přespolním běhu. K tomu přidala stříbro z MČR na 5.000 m. Zúčastnila se Mistrovství Evropy v krosu, kde skončila 29., zazávodila si také v Londýně na Evropském pohár v běhu na 10km, kde doběhla 35. Na rok 2019 byla nominována na Mistrovství světa v přespolním běhu.

Štefková Marie (2001) – veslovánístefkova02

Maruška začala se sportovním životem v Českém veslařském klubu, když jí bylo 10 let. Už v žákovských kategoriích se jí medaile jen hrnuly. Po přestupu do dorostenek se umístila na ME ve čtyřce bez kormidelníka na 6.místě. Díky kvalitním výkonům byla přesunuta do posádky osmiveslice, která v srpnu roku 2018 vyhrála na mistrovství světa juniorek. Na MČR byla v různých posádkách a distancích 4x zlatá a 3x stříbrná.

DRUŽSTVO ROKU

03_druzstvo

Juniorky Eagles Praha (1996-2000) – softbal, 21 členekjuniorky-eagles-2018-02

Mládežnické softballové družstvo existuje v Krči od 80. let, od té doby prošlo velkým vývojem nejen v názvu (Sokol Krč – Krč Altron – Eagles Praha) a v patří mezi jedno z nejúspěšnějších juniorských družstev v české historii. Úspěšně funguje jako líheň českých reprezentantek v softballu – na MČR do 22 let získala děvčata mistrovský titul, na MČR do 19 let stříbrnou medaili a v Extralize juniorek do 22 let 3. místo.

K2 deblkajak AC Sparta Praha (2001-2002) – rychlostní kanoistika, 2 členkyk2_deblkajak02

Děvčata se věnují kanoistice od žákovských let, poslední dva roky jezdí ve společné posádce a po opuštění benjaminských kategorií začala vyhrávat závody jak individuální, tak především společné na deblkajaku. V roce 2018 obhájily titul mistryň ČR žen v disciplíně K2 500m. Na mezinárodních závodech získaly titul juniorských mistryň Evropy (kategorie K2 a K4 na 500m) a umístily se bronzové na Mistrovství světa juniorek.

Osmiveslice dorostenců ČVK Praha (2002-2003) – veslování, 9 členůosma-dci-02

Osmiveslice dorostenců je v posledních letech královskou disciplínou v mládeži ČVK Praha. Již po páté v řadě vyhráli český pohár ve své kategorii, který se skládá z 8 bodovaných kol. Získali 1. místo na slavných Primátorkách (cennější o to, že byli jediná „klubová“ veslice, ostatní složení z individualit napříč ČR) a v menších posádkách 1. místo v závodě Olympijských nadějí zemí CEFTA (na dvojskifu i čtyřce bez kormidelníka).

Mažoretky SympA (1999-2011) – mažoretkový sport, 41 členekmazoretky-sympa03

Spojení moderního tance, gymnastiky, akrobacie a práce s náčiním – tomu se věnují mažoretky SympA, které mají ve svém týmu dívky od 4 do 18 let. V loňském roce se přes národní kolo, dostaly na Mistrovství Evropy, kde se staly v mezinárodní konkurenci I. vicemistryněmi Evropy v kategorii Pom classic kadet, a získaly 3. místa v kategoriích defilé baton classic kadet, defilé baton classic junior a pom classic senior.

TRENÉR/TRENÉRKA ROKU

04_trener

Čejková – Kolací Václava (1973) – softballcejkova-kolaci02

Václava hrála dlouhá léta softball za Eagles Praha a dokonce působila i v reprezentaci ČR. Posledních pět let trénuje dívky, letos jako hlavní trenérka juniorek Eagles, které pod její taktovkou získaly 1. místo v Extralize. Zároveň figuruje jako pomocná trenérka žen, které také dosahují medailových pozic. V roce 2018 dostala ocenění České softballové asociace jako Coach roku Extraliga juniorek U22 a Extraligy žen. 

Hladík Michal (1978) – fotbalhladik02

Michal od svých šesti let hrál fotbal za AFK Slavoj Podolí Praha, po zranění svou aktivní kariéru ukončil a věnuje se trénování mládež – je držitelem licence A UEFA. Před 5 lety se stal hlavním mládežnickým koučem v AFK Slavoj, pod jeho vedením se klubová mládež každý rok rozrůstá a nyní je zapojená do všech soutěží Pražského fotbalového svazu. Jeho zásluhou jsou také kroužky na třetině základních škol a školek na Praze 4.

Kába Josef (1938) – jachtingkaba02

Josef pomáhá s tréninkem mládeže v Českém Yacht Klubu od 80. let minulého století. Působí nejenom jako trenér, ale také jako rozhodčí a vedoucí hladinové záchranné služby v Praze. Pod jeho vedením je dvanáct členů družstva třídy RsFeva – v roce 2018 ve všech domácích závodech vždy některá z jeho posádek získala medaili. Vedle titulů na MČR se jim povedlo získat. 1. a 2. místo na zahraničním závodě Travemunder Woche.

Navrátil Jan (1984) – veslovánínavratil02

Jan byl od mládí aktivním veslařem, největší osobní úspěchy zažil v juniorských kategorií a následně se začal věnovat koučování. Za 12 let působení v ČVK Praha dostal klub z 23. místa v českém poháru až na mety nejvyšší a v roce 2018 zažili jeho svěřenci sezónu snů. Suverénně získali prvenství na MČR družstev a k tomu na závodech přes sezónu 31x zlatých, 21x stříbrných a 22 bronzových individuální medaile.

SENIOR/SENIORKA ROKU

05_senior

Diviš Robert (1932) – vzpíránídivis03

Robert byl vždy aktivním sportovcem a nevzdal se svého koníčku ani v pokročilém věku. V šedesátých letech 20. století získal titul mistra republiky ve vzpírání a aktivně cvičí dalších 50 let až do současnosti. Pravidelnost jeho soustavného tréninku ve venkovní tělocvičně i posilovně TJ Pankrác by mohla být vzorem pro mnohé mladší sportovce. V letech 2009 a 2010 se účastnil soutěže Železný senior – aktivních seniorů nad 70 let.

Kánský Vladimír (1940) – atletikakansky02

Vladimír je rodilý Pražák z Podolí, na Kavčích horách prožil celých svých 79 let života. V 60. až 70. letech reprezentoval republiku na evropských chodeckých závodech. Po téměř 40 letech se ke sportovní chůzi a systematickému tréninku vrátil a opět úspěšně reprezentuje ČR pod hlavičkou oddílu Spartak Praha 4. V roce 2018 získal titul mistr světa v chůzi na 5km v kategorii M75 a dalších šest medailí na jiných tratích. 

Mach Jan (1930) – veslovánímach02

Jan se začal veslování věnovat na podzim roku 1949, když přišel do klubu dnešního ČVK Praha. Za svůj veslařský život je vlastníkem několika republikových medailí, vlastníma rukama pomáhal budovat novou loděnici ČVK a dosud 3x týdně pravidelně hodinu trénuje jak veslování, tak na rotopedu a v posilovně. V roce 2018 získal titul mistr ČR na osmiveslici s kormidelníkem v kategorii muži masters 75+ na 1000m. 

Voráčková Eliška (1951) – radiový orientační běhvorackova02

Sportovně aktivní profesorka tělocviku a matematiky se rádiovému orientačnímu běhu v Radioklubu OK1KYP začala věnovat až ve svých padesáti letech a hned od roku 2002 byla velmi úspěšná, za 17 let má ve své sbírce již 51 medailí z MS a ME. V roce 2018 k nim přidala dva individuální tituly mistryně světa veteránů, na tratích různých délek získala na MS ještě 2. a 3. místo. Vedle toho je několikanásobná mistryně ČR.

NADĚJE ČTYŘKY – oceněni budou všichni

06_nadeje

Dandová Barbora (2008) – plavánídandova03

Barbora se závodnímu plavání ve Sportovním klubu ASC věnuje od svých šesti let. Je všestrannou sportovkyní – lyžuje, jezdí na kole i výborně běhá. V plavání je také velice všestranná, nicméně v posledních měsících se věnuje nejvíce disciplíně znak, na které sbírá nejvíce medailí. V roce 2018 získala 3. místo na nejvyšší soutěži pro 10leté plavce – Poháru ČR na 50m znak, a byla 6. tamtéž na 100m znak.

Kinclová Sofie (2000) – kanoistika a veslováníkinclova03

Sofie je velkou nadějí české rychlostní kanoistiky, nejen pro svoje výsledky, ale i pro svůj přístup a nasazení do tréninku. Je taková „malá Ledecká“, jelikož je úspěšná ve dvou rozdílných sportovních odvětví – kanoistice a veslování. V roce 2018 jako reprezentantka TJ Bohemians Praha získala titul juniorské mistryně Evropy v kanoistice v kategorii K4 a stříbrnou medaili v singlu. Dále má medaile z MČR na veslařském trenažeru i MČR ve veslování.

Kozák Miroslav (2002) – atletikakozak02

Miroslav se dříve věnoval basketu, ale od staršího žactva závodí za Spartak Praha 4 v atletice, konkrétně ve sprintech. Ke královně sportu ho přivedl bývalý učitel tělocviku, který v něm uviděl sprinterský talent. V roce 2018 vyhrál dvě zlaté medaile na Přeboru Prahy v kategorii dorostu a dokázal se ihned prosadit také na MČR, kde vybojoval stříbro na trati 200 m. K tomu získal se svým týmem další stříbro z MČR ve štafetě 4x 100 m.

Podrazilová Eliška (2001) – veslovánípodrazilova02

Eliška jako malá začala s plaváním, nicméně pak ji rodinná tradice zlákala do Veslařského klubu Blesk. Záhy se stala juniorskou reprezentantkou – umí se prosadit jak individuálně ve skifu, tak i jako veslovod nejrůznějších posádek. V roce 2018 získala stříbro na Olympijských hrách mládeže (strok/veslovod dvojky bez kormidelníka), titul mistryně Evropy (strok české párové čtyřky) a k tomu má 4 tituly mistryně ČR.

VYHLÁŠENÍ SPORTOVCE ROKU PRAHY 4

Slavnostní vyhlášení, organizované MČ Praha 4, proběhne ve čtvrtek 21. března od 19:00 na Nuselské radnici, kde vítěze ocení starosta Prahy 4 Mgr. Petr Štěpánek, CSc. Všichni sportovci postupující do 2. kola ankety dostanou pozvání na vyhlášení od pracovníků Odboru kultury a sportu Prahy 4 skrze své kluby. Dotazy k samotnému ceremoniálu směřujte prosím na referentku sportu z Prahy 4 paní Malinovou – viz kontakty na MČ Praha 4.

Copyright PTU 2000-2016, všechna práva vyhrazena. Created by Designeo Creative s.r.o.