Boj o titul „Sportovec Prahy 4“ opět vrcholí

Anketa o nejlepší sportovce Prahy 4 za rok 2019 vstupuje do svého druhého kola. Na následujících řádcích se vám představí 24 nominovaných sportovců, trenérů a družstev ze všech šesti kategorií ankety. Vyhlášení celkových vítězů proběhne v režii městské části Praha 4 dne 21.3.2020 od 19:00 hodin v KC Novodvorská.

V anketě bylo vyhlášeno 6 kategoriích (viz pravidla ankety): Sportovec roku, Sportovkyně roku, Sportovní družstvo roku, Trenér(ka) roku, Senior(ka) roku a Naděje Čtyřky (mládež do 18 let) – v tomto pořadí jsou také rozepsány jednotlivé nominace. Vítězové jednotlivých kategorií budou vyhlášeni na slavnostním ceremoniálu Prahy 4.

SPORTOVEC ROKU

comp_1-1

Duffek Tomáš (1989) – baseballduffek-1

Tomáš je nadhazovačem extraligového týmu Eagles Praha a působí i v reprezentaci České republiky. V roce 2019 vytvořil rekord Extraligy v počtu vítězství v základní části a dovedl tým po dlouhých letech do finále Extraligy. S národním týmem se účastnil mistrovství Evropy a následné olympijské kvalifikace, ve které český tým zůstal jedno místo od postupu na Olympijské hry v Tokiu.

Forman Filip (2002) – florbalforman-2

Filip patří mezi největší talenty českého florbalu současnosti. Mladý útočník je odchovancem Florbalové školy Bohemians a v poslední sezóně se stal tahounem v superligovém týmu mužů. V roce 2019 se Filip významně podílel na zisku zlaté medaile na mistrovství světa juniorů, další medaile získal s týmy v české lize dorostenců a juniorů a sezónu zakončil nominací do reprezentace mužů.

Hájek Martin (1968) – rychlostní kanoistikahajek-1

Martin je zkušeným kanoistou s reprezentačními zkušenostmi od juniorů až po kategorii Masters, ve které exceluje v barvách KVS Praha. V roce 2019 se stal trojnásobným mistrem ČR (na vzdálenostech 200 m, 1000 m a 5000 m) a na mistrovství světa Masters vybojoval v kategorii C1 (kanoe jednotlivci) zlato na 200 metrů a stříbrnou medaili na vzdálenosti 1000 metrů.

Kubíni Elemír (1957) – karatekubini-2

Elemír se s karate se seznámil již v 15 letech, posledních 7 let trénuje v oddíle Masada Praha. V roce 2019 byl nominován do národního týmu, kde na 2 mistrovství světa získal dvě bronzové medaile (MS SKIF a MS WUKF). Na mistrovství ČR vybojoval taktéž bronz a i v dalších letech je odhodlán zůstat aktivním sportovcem a reprezentovat na mezinárodních soutěžích.

 

SPORTOVKYNĚ ROKU

comp_2

Košatová Lucie (2004) – jachtingkosatova-2

Lucie začala s jachtingem ve 13 letech a od té doby získala řadu úspěchů v mládežnických kategoriích. V roce 2019 přešla na sportovně velmi náročnou skifovou plachetnici třídy 29er a byla zařazena do reprezentace ČR, přestože již dva roky bojuje s cukrovkou I. typu. Svému snu – sportu – přesto podřídila vše, včetně individuálního vzdělávacího plánu a přibližně třetinu roku trénuje v cizině na moři v těžkých podmínkách – zimě, dešti i horku.

Stewartová Moira (1995) – atletikastewartova-2

Moira závodí za atletický oddíl Spartak Praha 4, v roce 2019 získala 8. místo v běhu na 5 km na mistrovství Evropy družstev. K tomu přidala 3x titul mistryně ČR, a to v běhu na 5 km, 10 km a v přespolním běhu. V Londýně se zúčastnila Evropského poháru v běhu na 10 km, kde doběhla 23 a zazávodila si také na mistrovství světa v přespolním běhu, kde skončila na 70. místě.

Šťastná Barbora (2006) – karatestastna-1

Barbora se zabývá karate 6 let v klubu Kesl Ryu Shotokan. V roce 2019 získala na mládežnickém MS WUKF bronzovou medaili v kata, na mistrovství Evropy EUKF v Dánsku se stala mistryní v kumite a ještě získala bronz v kata. Na MČR mládeže 2019 se jí podařilo pouhý týden po sundání sádry na ruce vybojovat stříbrnou medaili v kata a je několikanásobnou přebornicí Prahy.

Thompsonová Eliška (1995) – softballthompsonova-1

Eliška hraje od roku 2007 za Eagles Praha a postupně reprezentovala ČR od kategorie žákyň až po ženy do 22 let. V roce 2019 získala s týmem 2. místo v Extralize žen, účastnila se mistrovství Evropy a probojovala se i na olympijskou kvalifikaci. Získala 1. místo v anketě České softballové asociace jako Nejlepší pálkařka a Nejužitečnější hráčka Play-off Extraligy softballu žen 2019.

 

DRUŽSTVO ROKU

comp_3-1

Juniorky Eagles Praha – softbaljuniorky-eagles-02

Mládežnické softballové družstvo existuje v Krči od 80. let, od té doby prošlo velkým vývojem a v patří mezi jedno z nejúspěšnějších juniorských družstev v české historii. Úspěšně funguje jako líheň českých reprezentantek v softballu, získaly 1. místo na Poháru České softballové asociace do 20 let a stříbro na MČR v Extralize softballu juniorek do 20 let.

Dorostenci Florbalové školy Bohemians – florbaldorost-fbs-2

Mládež FbŠ Bohemians patří dlouhodobě k tomu nejlepšímu, co český florbal nabízí. Tým dorostenců je složený z kvalitních sportovců, kteří se díky poctivým tréninkům mohou pyšnit mnoha sportovními úspěchy. V roce 2019 vyhráli řadu florbalových zápasů a sezónu úspěšně korunovali ziskem titulu Mistrů České republiky v 1. florbalové lize dorostenců.

Družstvo mladších dorostenců Stepp Praha – vodní pólodorostenci-stepp-1

Tým dorostu Stepp je výkonnostně na vysoké úrovni, získali titul mistrů ČR dorostenců vodního póla v konkurenci 10 týmů. Úspěch byl o to větší, protože až na 1 hráče patřili všichni hráči do věkově mladších kategorií. Dále získali 2. místo na mezinárodním turnaji o Pohár Bratislavy. Deset ze členů nastupuje pravidelně v reprezentaci ČR v různých věkových kategoriích (U19, U17, U15).

Čtyřka bez kormidelníka SK Hamr – veslováníctyrka-hamr-2

Veslaři z Hamru získali 1.místo na mistrovství ČR 2019 ve čtyřce bez kormidelníka těžkých vah. Vedle toho jsou také medailisté z MČR na dlouhé trati 2019, účastníci finálových jízd na mistrovství světa juniorů a mistrovství Evropy juniorů. Momentálně se připravují na OH dokvalifikaci, která se koná v květnu 2020 ve Švýcarsku, a jsou odhodlaní se na Olympijské hry v Tokiu dostat.

 

TRENÉR ROKU

comp_4

Chlup Vladimír (1972) – baseballchlup-2

Vladimír je baseballovým trenérem od roku 1991, postupně prošel několika kluby v různých koutech České republiky, až zakotvil u pražských Eagles. V roce 2019 dovedl baseballový extraligový tým po sedmi letech do finálové série. Jako hlavní trenér reprezentace dovedl reprezentační tým k titulu mistrů Evropy do 23 let a následně i kvalifikaci na mistrovství světa.

Kesl Karel (1955) – karatekesl-1

Karel se věnuje karate 40 let, sám je aktivním sportovcem i svazovým funkcionářem. Jeho svěřenci z Kesl Ryu Shotokan vybojovali 49 medailí na přeboru Prahy, jedná se také o nejúspěšnější pražský oddíl na MČR. Jako reprezentační trenér stál za úspěchy českých medailistů na ME a MS. Je pořadatelem většiny pražských soutěží karate, včetně národního přeboru.

Nový Michal (1994) – veslovánínovy-3

Trenér dorostenců v Českém veslařském klubu, jeho svěřenci bezkonkurenčně vyhráli český pohár ve veslování. Michal byl sám úspěšným závodníkem, než kvůli zdravotním komplikacím musel ustoupit do trenérské pozice. Jeho svěřenci se stali 6x mistry MČR, třikrát získali 2. místo a k tomu jeden bronz. Čtyři z nich pak reprezentovali ČR na závodě olympijských nadějí zemí CEFTA.

Plachý Antonín (1971) – fotbalplachy-1

Antonín trénuje v FC Tempo již od roku 2010, v současné době vede tréninky chlapců ročník 2005 a 2008, vedle toho je také hlavní metodik Fotbalové asociace ČR. Jeho svěřenci z kategorie U15 jsou na 2. místě v divizi, U12 na 4. místě v nejvyšší soutěži. O jím trénované chlapce projevili velký zájem ligové kluby jako je Sparta, Teplice či Mladá Boleslav.

SENIOR/SENIORKA ROKU

comp_5

Ettler Jiří (1950) – tenisettler-1

Jiří se věnoval tenisu od žákovských let a nyní mezi seniory je pravidelným medailistou z Mistrovství České republiky. V roce 2019 se stal semifinalistou světového turnaje Kat. A a třikrát se dostal do semifinále I. kategorie. Dvakrát se stal vítěz světových turnajů kat. II. a několika turnajů kat. III. Za družstva hraje i v Německu a Rakousku, kde získává medaile na národních mistrovstvích.

Horáček Vladimír (1951) – baseball, softballhoracek-2

Vladimír je dlouhodobý hráč baseballu, který léta reprezentoval ČR, a zakládající člen Eagles Praha, kde dodnes nejen trénuje, ale také za ně dodnes aktivně hraje s týmem „Old boys“. V roce 2019 získali titul mistrů České republiky v baseballu v kategorii veteránů a vybojovali 4. místo na mistrovství České republiky veteránů v softballu. Od roku 2006 je v Síni slávy Eagles.

Kába Josef (1939) – jachtingkaba-2

Josef je trenérem mládeže v Českém Yacht Klubu a vedle toho také aktivním členem Hladinové záchranné služby, příležitostně se také účastnil závodů jako člen posádky lodě. Pod jeho vedením vyrostl nemalý počet závodníků, kterým byl vždy nejen trenérem, ale také blízkým rádcem. Pro svou veselou, přátelsky laděnou povahu a pro svůj neskutečný životní elán je všemi oblíben.

Voráčková Eliška (1951) – radiový orientační běhvorackova-2

Sportovně aktivní profesorka tělocviku a matematiky se nezvyklému sportu s radiopřijímačem začala v Radioklubu OK1KYP věnovat až ve svých padesáti letech a hned byla velmi úspěšná,  má ve své sbírce již 54 medailí z MS a ME. V roce 2019 získala bronz v individuálním závodě na mistrovství Evropy a 1. a 2. místo v družstvech. Vedle toho je několikanásobná mistryně ČR.

NADĚJE ČTYŘKY – oceněni budou všichni

comp_6

Češka Jiří Pavel (2004) – atletikaceska-1

Jirka se atletice věnuje od svých 7 let, v žákovských kategoriích se začal profilovat jako běžec středních tratí ve Spartaku Praha. V roce 2019 zvítězil na MČR 800m starších žáků v hale i venku a získal 1. místo na Mezinárodním utkání na Slovinsku v běhu na 800m. Na konci sezóny stanovil nový český halový rekord na 800m a byl vyhlášen jako nejlepší starší žák Prahy.

Čurda Ondřej (2003) – vodní pólocurda-1

Komplexní hráč, opora klubu Stepp Praha, nejlepší střelec ligy. Ač věkem mladší dorostenec, vlétl do mužské kategorie jako kometa a stal se v této kategorii i přes svůj nízký věk hráčem základní sestavy. Nesporný talent Českého vodního póla. V roce 2019 se stal nejlepším střelcem ligy, s týmem zvítězil na MČR mužů a prvenství získal s týmem i na MČR mladšího dorostu.

Vlčková Tereza (2003) – veslovánívlckova-6

Tereza dříve hrávala volejbal, později se ovšem rozhodla pro změnu sportu a úspěšně zakotvila v Českém veslařském klubu. V roce 2019 zvítězila na MČR dorostenek na skifu a v jízdě na trenažeru, dostala se do dvou reprezentačních posádek a s nimi dvakrát zvítězila na závodě olympijských nadějí zemí CEFTA, několik dalších medailových pozic vybojovala v různých posádkách na MČR.

Zelenka Petr (2010) – atletikazelenka-1

Petr začal navštěvovat přípravku Spartaku Praha teprve v roce 2018 a atletika mu okamžitě učarovala. Navíc vedle běhu samotného propadl OCR (extrémní překážkové závody), v roce 2019 zvítězil na mistrovství Evropy OCR žáků a obrovským úspěchem bylo 3. místo v juniorech na Gladiator Race Brno. Díky své rychlosti a hbitosti vyhrává v žákovských soutěžích napříč ČR a jeho snem je účast na OH.

VYHLÁŠENÍ SPORTOVCE ROKU PRAHY 4

Slavnostní vyhlášení, organizované MČ Praha 4, původní termín v sobotu 21. března od 19:00 ve velkém sále Kulturního centra Novodvorská byl kvůli opatření vlády v boji s koronavirem odložen. Všichni sportovci postupující do 2. kola ankety dostanou pozvání na vyhlášení od pracovníků Odboru kultury a sportu Prahy 4 skrze své kluby. Dotazy k samotnému ceremoniálu směřujte prosím na referentku sportu z Prahy 4 paní Malinovou – viz kontakty na MČ Praha 4. Veřejnost si může vstupenky na slavnostní večer zakoupit na pobočce Czechpoint v budově městského úřadu.

vyhlaseni_sp4

Copyright PTU 2000-2016, všechna práva vyhrazena. Created by Designeo Creative s.r.o.