Boj o titul „Sportovec Prahy 4“ opět vrcholí

Anketa o nejlepší sportovce Prahy 4 za rok 2020 vstupuje do svého druhého kola. Na následujících řádcích se vám představí 20 nominovaných sportovců, trenérů a družstev ze všech šesti kategorií ankety. Vyhlášení celkových vítězů proběhne v režii městské části Praha 4, až to mimořádná opatření dovolí.

V anketě bylo vyhlášeno 6 kategoriích (viz pravidla ankety): Sportovec roku, Sportovkyně roku, Sportovní družstvo roku, Trenér(ka) roku, Senior(ka) roku a Naděje Čtyřky (mládež do 18 let) – v tomto pořadí jsou také rozepsány jednotlivé nominace. Vzhledem k omezením loňského roku je u některých kategorií menší počet nominovaných, z rozhodnutí odboru sportu Prahy 4 tito sportovci rovnou postupují do druhého kola.

SPORTOVEC ROKU

sportovec2

Blažek Šimon (2000) – baseballblazek-hra

Šimon je člen týmu Eagles Praha od mládežnických kategorií a v loňském roce se stal stabilním členem týmu mužů. Zároveň byl členem reprezentace České republiky ve všech věkových kategoriích od žáků až po U23. Spolu s týmem mužů Eagles Praha získal v roce 2020 4. místo v nejvyšší ligové soutěži baseballu.

Jizba Matěj (2008) – hokejjizba3

Matěj začínal své první kroky na bruslích v HC Kobra Praha, je pracovitý, šikovný a hned od začátku tvoření týmu fungoval jako jeho pevný základní kámen. V minulém roce si na něj osud přichystal nečekaný nový boj na ledě i mimo něj – lékaři u něj odhalili cukrovku. Přestože je mu teprve 12 let, 4x denně si píchá sám injekce, váží si stravu na gramy přesně, a přesto se nevzdává a dál aktivně hraje hokej.

Petr Tomáš (1977) – vodní pólotp-akce

Tomáš je dlouholetá opora mužského týmu A UK Stepp Praha, zkušený kapitán týmu, který vždy dokázal motivovat starší hráče a udávat správný směr těm mladším. Tomáš je útočník a po zásluze drží několik titulů nejlepšího střelce české i německé ligy. Mimo to je dlouholetým členem reprezentace ČR a trenér mládeže UK Stepp Praha.

Semerád Tomáš (2002) – beachvolejbalsemerad-foto-2

Tomáš je členem Beachvolejbalové školy Praha a působí i v juniorské reprezentaci ČR. V roce 2020 se Tomáš účastnil dvou mistroství Evropy do 20 let a do 22 let a na obou skončil se svým spoluhráčem na 9. místě. Společně získali také bronzovou medaili z mistrovství ČR mužů v Opavě a také bronzovou medaili z MČR do 20 let také v Opavě. Zároveň se nominoval na mistroství světa do 19 let v Thajsku 2021.

SPORTOVKYNĚ ROKU

sportovkyne

Soukupová Leona (1965) – radiový orientační běhsoukupova_leona_bezecka1

Leona se s ROBem seznámila již na vysoké škole, ale vrátila se k němu až v Radioklubu OK1KYP v mladších seniorkách, kde sbírá jeden úspěch za druhým. Za posledních 10 let sedmkrát reprezentovala ČR na mistrovství Evropy i světa, kde vybojovala 5 individuálních medailí. V roce 2020 se mezinárodní mistrovství kvůli nemoci covid nekonalo, ale z MČR si přivezla čtyři zlaté medaile a bronz.

Stewartová Moira (1995) – atletikastewartova2

Moira závodí za atletický oddíl Spartak Praha 4, v roce 2020 se stala mistryní ČR v běhu na 10 km a také v silničním běhu na 10 km. Stříbro si pak odnesla z MČR na 1500m a 5000m. Vedle toho je držitelkou 3. nejlepší čas dlouhodobých tabulek ČR v půlmaratonu a poprvé se účastnila i Mistrovství světa v půlmaratonu v Gdyni, kde si vyběhla velmi slušné 34. místo.

Thompsonová Eliška (1995) – softballthompsonova-hra

Eliška hraje od roku 2007 za Eagles Praha a postupně reprezentovala ČR od kategorie žákyň až po ženy. V roce 2020 se stala podruhé za sebou nejlepší pálkařkou Extraligy a na pozici zadáka (catchera) dovedla svůj tým ke stříbrné medaili. Její pálkařský průměr je skvělých 0,485, je tedy úspěšná téměř v polovině startů na pálce, dokázala také odpálit dva homeruny.

DRUŽSTVO ROKU

03druzstvo

baseball – Junioři Eagles Prahajuniori-hra

Tým Eagles Juniorů U18 připravuje hráče na nejvyšší baseballovou soutěž a vlastně i na jejich život. Skvělá týmová atmosféra pomohla k úžasnému výsledku v podobě mistrovského titulu pro rok 2020 i v nepříznivých podmínkách celosvětové pandemie. Tým 21 mladých mužů skvěle reprezentoval Eagles Praha a klub je na ně náležitě hrdý.

florbal – Dorostenci Florbalové školy Bohemiansfbs-dorost-a-2

Mládež FbŠ Bohemians patří dlouhodobě k tomu nejlepšímu, co český florbal nabízí, a jsou základním kamenem reprezentace juniorů ČR. V jarní části sezóny úspěšně směřovali k účasti v play-off, proti tomu se však postavila pandemie koronaviru a následoval konec soutěže. V září stihli dorostenci odehrát čtyři utkání a připsat si tři vítězství, nyní trénují individuálně a čekají na návrat do hal.

rychlostní kanoistika – Masters Racing Team KVS Prahakvs-sport01

Masters tým má v KVS Praha dlouholetou tradici. Je znám svojí kvalitou, kamarádstvím a skvělým zázemím v historické loděnici na Praze 4 v Podolí , kde brzo oslaví 100 let od svého založení. V rychlostní kanoistice se jedná o zcela bezkonkurenční tým, který vyhrál všechny závody Českého poháru 2020 naprosto s přehledem. Je příkladem pro ostatní oddíly v celé ČR.

softball – Kadetky Eagles Prahakadetky-hra

Mládežnické softballové družstvo existuje v Krči od 80. let, od té doby prošlo velkým vývojem a v patří mezi jedno z nejúspěšnějších juniorských družstev v české historii. V roce 2020 se Kadetky U16 stal mistrovským týmem na MČR v Ostravě, zvítězily také v základní části Superligy kadetek a získaly 2. místo na Poháru ČSA na domácím hřišti.

TRENÉR/TRENÉRKA ROKU

trener

Janoušek Václav (1985) – atletikajanousek2

Václav je ve Spartaku Praha přes dvacet let, sám byl kvalitním závodníkem a reprezentoval ČR mezinárodně. Nyní již 10 let působí jako trenér, metodicky vede 15 atletů na běh v různých vzdálenostech od 400m do půlmaratonu. Jeho svěřenci získali 8 medailí na MČR, trénuje taky velmi úspěšnou atletku a reprezentantku Moiru Stewartovou.

Martinča Tomáš (1970) – vodní pólo

Martin je hlavním trenérem dvou týmů dorostu v UK vodního póla Stepp Praha. Pod jeho vedením došlo k výkonnostnímu vzestupu hráčů, který se odrazil v opakovaném získání titulu mistra ČR, naposledy v minulém roce, na základě čehož mu byla nabídnuta funkce trenéra u národního mužstva, kterou zastává druhým rokem. V současnosti, v nelehkých podmínkách připravuje tým U17 na kvalifikaci ME, která se uskuteční v dubnu.

Šrůtová Marcela (1963) – radiový orientační běhsrutova_marcela_trener_cil

Marcela je trenérkou nejen mládeže v Radioklubu OK1KYP již neuvěřitelných 40 let, klub má díky ní dlouhodobě své členy i v reprezentaci ČR. Její svěřenci v roce 2020 získali 51 medailí na MČR, z toho 18 titulů mistra napříč kategoriemi a disciplínami, opakovaně získávají úspěchy na mistrovství světa a Evropy. Marcela sama také úspěšně závodí ve veteránské kategorii a pravidelně vede i kroužek malých dětí na ZŠ Jílovská.

Výprachtický David (1993) – šachyvyprachticky-2

David se stal členem šachového oddílu SK Oaza v roce 2013, hned po svém příchodu do klubu se začal věnovat trenérské činnosti mládeže a dovedl tým SK Oaza ke zlaté a bronzové medaili v Extralize mládeže ČR, nejprestižnější soutěži v ČR. V roce 2020 David zaznamenal skvělý úspěch, když jeho svěřenci mládežnického A týmu vyhráli přebor Prahy družstev starších žáků a zajistili si tak postup do 1. ligy mládeže.

SENIOR/SENIORKA ROKU

senior

Vejvoda Viktor (1952) – karatevejvoda02

Viktor je absolvent UK FTVS a nositel 5. danu mistrovského stupně. Od roku 1983 je trenérem karate, zároveň je i licencovaným mezinárodním rozhodčím. Za 27 let vedení klubu Karate Masada odchoval přes 1500 sportovců, kteří mnozí získali medaile na Mistrovství světa. Sám nadále aktivně cvičí a nenechal se zastavit ani pandemií koronaviru, v době zákazu sportování se staral o své svěřence formou videovýuky.

Voráčková Eliška (1951) – radiový orientační běhvorackova_eliska_bezecka

Sportovně aktivní profesorka tělocviku a matematiky slaví letos kulaté 70. narozeniny. Nezvyklému sportu s radiopřijímačem se v Radioklubu OK1KYP věnuje dvacet let a to velmi úspěšně, má ve své sbírce již 54 medailí z MS a ME. V roce 2020 se mezinárodní mistrovství kvůli nemoci covid nekonalo, na Mistrovství ČR vybojovala dvě zlaté medaile a dále získala tři druhá místa.

NADĚJE ČTYŘKY – oceněni budou všichni

nadeje

Češka Jiří Pavel (2004) – atletikaceska2
Jirka se atletice věnuje od svých 7 let, v žákovských kategoriích se začal profilovat jako běžec středních tratí ve Spartaku Praha. V roce 2020 byl prvním rokem dorostenec a v nové kategorii obstál na výbornou. Podařilo se mu získat titul mistr ČR v běhu na 800m v hale i venku, dále se umístil na 5. místě na Mistrovství ČR do 22 let na 1500m. Vedle toho také drží ve světových tabulkách v U18 na 800m 13. místo a po boku starších kolegů pomohl vybojovat 5. místo na MČR mužů ve štafetě 4x400m.

Chodora Radek (2007) – tenischodora3
Radek začínal s tenisem už odmala, vyrůstá totiž ve sportovní rodině. Tenis vždy spojoval s fotbalem, v týmech tenisu Start Praha – Topolka i fotbalu FC Háje patřil a patří k oporám svých týmů. V poslední době vítězí nad fotbalem tenis, ve kterém je vítězem čtyř turnajů kategorie C starších žáků, 2x získal 3. místo a také vybojoval postup do hlavních soutěží na turnajích nejvyšší kategorie. Díky těmto výsledkům se probojoval na 11. místo v Praze.

Mareš Lukáš (2007) – atletikamares2
Lukáš je sportovcem tělem i duší – začínal s plaváním, v rychlobruslení na kolečkových bruslích je sedminásobným mistrem ČR a od roku 2014 je členem atletického oddílu Spartak Praha. V roce 2020 získal bronz na Mistrovství ČR v krosu mladších žáků a 5. místo na MČR ve víceboji. Na Přeboru Prahy mladších žáků vybojoval 3 zlaté, 3 stříbrné a bronzovou medaili.

Popov Roman (2010) – šachypopov-za-sachovnici
Roman začal hrát šachy v šesti letech ve školním kroužku, postupně se dostal až do SK Oaza Praha. Patří mezi největší naděje šachu v ČR, což je dáno nejen jeho talentem ale i systematickou prací. V roce 2020 získal 2. místo na Mistrovství EU do 10 let a 3. místo na Online Mistrovství Evropy ve své výkonnostní kategorii. Je také přeborník Prahy v rapid šachu a se svým týmem získal 2. místo na Přeboru Prahy školních družstev.

Copyright PTU 2000-2016, všechna práva vyhrazena. Created by Designeo Creative s.r.o.