Boj o titul „Sportovec Prahy 4“ opět vrcholí

Anketa o nejlepší sportovce Prahy 4 za rok 2022 vstupuje do svého druhého kola. Na následujících řádcích se vám představí nominovaní sportovci, trenéři a družstva ze všech šesti kategorií ankety. Vyhlášení celkových vítězů proběhne v režii městské části Praha 4 na Nuselské radnici ve čtvrtek 30.3.2023.

V anketě bylo vyhlášeno 6 kategoriích (viz pravidla ankety): Sportovec roku, Sportovkyně roku, Trenér(ka) roku, Sportovní družstvo roku, Senior(ka) roku a Naděje Čtyřky (mládež do 18 let). Z každé kategorie (vyjma Nadějí) odborná komise jmenovaná PTU vybrala 4 sportovce, kteří postupují do druhého kola, ve kterém budou bojovat o ocenění Prahy 4. Kategorie Naděje Čtyřky nese zvláštní postavení, kde nejenže komise nominovala 10 mladých sportovců a sportovkyň, ale oceněni budou všichni bez rozdílu.

Sportovec roku

01

Dudy David – judo (Judo club Kidsport)dudy

David je nejlepší judista klubu. Aktuálně je stále ještě junior, avšak pevně se zabydlel v reprezentačním týmu ČR. David je zkušený judista a při zápase často těží ze svého fyzického fondu. Olympiáda 2024 v Paříži je pro něj sen, olympiáda 2028 je pro něj cíl. Nejlepší výsledky v roce 2022: 1. místo Mistrovství ČR Juniorů, 2. místo Mistrovství ČR Seniorů, 3. místo Evropský pohár juniorů Praha.

 

Dukát Šimon – rádiový orientační běh (Radioklub OK1KYP)dukat_simon_1

Šimon se věnuje tomuto exotickému sportu od roku 2010. Prošel žákovskou i dorosteneckou reprezentací a nyní září mezi juniory. V loňském roce získal na Mistrovství světa v Bulharsku 3 medaile –  individuální bronz na klasické trati v pásmu 144 MHz a dvě medaile s družstvem (zlato a bronz). Na Mistrovství republiky se dvakrát umístil druhý a jednou získal bronzovou medaili (různé tratě). V Národním žebříčku drží skvělé třetí místo.

 

Homolka Jan – baseball (Eagles Praha)homolka

Jan Homolka hraje baseball od dětství a dlouhá léta byl oporou reprezentace mužů na ME a MS. Nejvyšší soutěž mužů hrál neuvěřitelných 25 let, během kterých se stal lídrem, ikonou pro celé baseballové hnutí a velkým vzorem pro mladé hráče. Sezóna 2022 byla jeho poslední na vrcholové úrovni, velkou měrou se v ní podílel na zisku bronzových medailí na nejvyšších soutěžích. Byl zvolen osobností Extraligy pro rok 2022. Třešničkou byl odpálený homerun v posledním domácím startu na pálce.

 

Semerád Tomáš – plážový volejbal (Beachvolejbalová škola Praha)semerad-5b775577-cbf3-4d35-b0fe-9f29457d6bb6_1_105_c

Po čtyřech letech, kdy Tomáš začal hrát plážový volejbal, se na přelomu let 2021 a 2022 stal součástí mužské reprezentace v tomto sportu. V roce 2022 získal titul nejen mistra ČR v plážovém volejbale v kategorii U22, ale i titul mistra ČR v kategorii dospělých. Pravidelně startuje na turnajích světové série, kde mezi jeho nejlepší úspěchy patří 5. místo na turnaji kategorie Challenge a 4. místo na turnaji kategorie Futures. Zúčastnil se ME U22 v plážovém volejbale, kde obsadil 5. místo.

 

Sportovkyně roku

02

Blažková Róza – softball (Eagles Praha)blazkova2

Róza je několikanásobná vicemistryně v mládežnických kategoriích. Loni získala ocenění Pálkařka roku v juniorkách Eagles. Mladá hráčka je nadějí klubu, kapitánkou a lídrem týmu juniorek. Róza je v základní sestavě týmu Eagles v Extralize žen, reprezentuje ČR a v letošním roce získala stříbro na ME s reprezentací U22. Pomohla také týmu k 2. místu na Open MČR U18, 4. místu v Extralize žen a 1. místu v Lize juniorek.

Kočandrlová Nella – rychlostní kanoistika (Kanoistický klub Sparta Praha)kocandrlova-331916786_700863178403056_8491890673694253575_n

Nella patří mezi úspěšné kajakářky a dokazuje to svými výsledky, kdy v rámci českých pohárů vybojovala mezi juniorkami 7 medailí na různých tratích (3x individuálně a čtyřikrát s týmem) a patří tak mezi reprezentanty a účastníky regaty Olympijských nadějí, kde vybojovala krásné 8. a 9. místo. Slovy trenéra je tahoun mezi klubovými děvčaty, jde na vodu jako první a z vody jako poslední. Nebojí se dřiny a ví, kam jí může tato dřina posunout.

Soukupová Leona – rádiový orientační běh (Radioklub OK1KYP)soukupova_leona_2

Zkušená závodnice, která mezi lety 2009-2022 reprezentovala Českou republiku 9x na Mistrovství světa nebo Evropy. Pravidelně patří mezi nejúspěšnější závodnice pražského ROB klubu na Mistrovstvích ČR a v loňském roce vybojovala 3x první místo. Na Mistrovství světa 2022 v Bulharsku si vyběhla dvě individuální medaile mezi mladšími veteránkami – stříbro na sprintu a bronz na klasické trati v pásmu 3,5 MHz. K tomu přidala ještě dvě medaile z družstev.

Stewartová Moira – atletika (Spartak Praha 4)stewartova1

Moira se od starších žákyň věnuje atletice, konkrétně delším tratím na dráze a krosům. Už od svých začátků sbírala cenné kovy z MČR. V posledních letech také pravidelně reprezentuje ČR na vrcholných mezinárodních akcích. V roce 2022 se stala mistryní ČR v běhu na 10.000 m a silničním běhu na 10 km, z Evropského poháru si odvezla 6. místo (běh na 10 km), týmu pomohla získat 7. místo na ME v maratonu. Loni také překonala dva národních rekordy – na 10 km a půlmaraton (1:10:14 Istanbul).

Trenér roku

04

Čermák Petr – softball (Eagles Praha)cermak1

Petr je jedním ze tří zakladatelů klubu Sokol Krč, později Eagles Praha. Kadetkám, hráčkám U16 se věnuje od r. 2012. Stovky hráček pod jeho vedením reprezentovaly klub i Českou republiku. Tento rok prošlo družstvo kadetek sezónou bez porážky a vládlo na českých hřištích: 1. místo Open pohár České softballové asociace pro dívky do 16 let, 1. místo mezinárodní turnaj PONY League a postup na World Series do Texasu, USA, tři zlaté medaile ze všech domácích šampionátů U16.

Janoušek Václav – atletika (Spartak Praha 4)janousek-img_6578

Jeho svěřenci letos nasbírali 3 zlaté medaile z Mistrovství ČR v atletice. Hlavně Moira Stewartová a Jiří Pavel Češka, kteří letos také reprezentovali ČR na mezinárodních akcích. Moira obsadila 6. místo na Evropském poháru v běhu na 10.000 m a na ME v Mnichově s reprezentačním družstvem skončila na 7. místě a individuálně 40. Jirka se zúčastnil juniorského MS v kolumbijském Cali (40.místo na 800 m) a na Mezistátním utkání juniorů obsadil 6. místo na 800 m.

Šmidt Martin – baseball (Eagles Praha)smidt2

Martin je dlouholetým, velmi úspěšným trenérem klubu a reprezentací ČR juniorů a ČR U23. Za svou kariéru dokázal vychovat mnoho vynikajících hráčů pro nejvyšší soutěž Extraligu a také reprezentaci ČR. V sezóně 2022 dokázal Martin jako hlavní trenér zvítězit s týmem Eagles Praha jak v Extralize U21, tak ve velmi prestižní kategorii U18. Tento „double titul“ je obrovským úspěchem a důkazem jeho skvělého přístupu k trénování.

Vejvoda Viktor – sportovní karate (MASADA Praha)vejvoda-foto-trener-vejvoda

Klubem MASADA Praha prošlo za 29 let již více než 2000 žáků. Karate není jen volnočasovou aktivitou, jeho žáci nachází uplatnění ve svých životních profesích jako je policie ČR, armáda ČR nebo bezpečnostní agentury. Nejnovější trenérskou radostí jsou úspěchy z ME v Holandsku 2022. Bronzová medaile v kategorii dorostu Erika Kubini. V kategorii Masters vybojoval jeho otec Elemír 4 bronzové medaile ze čtyř ME v posledních letech.

Sportovní družstvo

03-min

baseball – Eagles Praha U18eagles-mcr-u18-2

Tým Eagles Praha U18 v sezóně 2022 zvítězil a zcela dominantním způsobem obhájil titul MČR z roku 2021. Tým ovládl zcela suverénně jak dlouhodobou základní část, tak samotné MČR. Skvělá týmová atmosféra pomohla k úžasnému výsledku v podobě mistrovského titulu pro rok 2022, tým 21 mladíků skvěle reprezentoval Eagles Praha a klub je na ně náležitě hrdý.

moderní gymnastika – juniorky T.J. Sokol Hodkovičkyhodkovicky-gymnastky-1

Tyto gymnastky dokázaly natrénovat náročnou choreografii na podmanivou tajemnou hudbu. Zvítězily na několika pohárových soutěžích a na závěr závodní sezóny potvrdily svou formu a staly se absolutními Mistryněmi ČR pro rok 2022. Děvčata se tomuto krásnému sportu věnují od útlého dětství a investují do něj veškerý svůj čas. Jsou skvělá parta, která se mezi sebou podržela při trápeních a bolístkách, které ke každému sportu neodmyslitelně patří.

 

volejbal – TJ Orion Prahaorion-volejbal-2

Mladý nadějný tým hráček volejbalu, hrajících za TJ Orion Praha, který vyniká svojí pílí a bojovností. V průběhu sezóny hráčky prokázaly vedle jejich šikovnosti, také neuvěřitelnou týmovou sounáležitost a ochotu společně překonat všechny výzvy. Dokázaly získat 1. místo na Pražském Přeboru mladších žákyň a 1. místo na Mistrovství ČR v kategorii mladších žákyň. Na začátku sezóny pak 1. místo na mezinárodním turnaji Prague Volleyball Games v kategorii mladšího žactva.

americký fotbal – Prague Lionsprague-lions-2

Prague Lions jsou nejstarším českým týmem amerického fotbalu. V roce 2022 vyhráli Lions nejvyšší českou ligu amerického fotbalu již pošesté ve své historii. Od roku 2023 vstupují do největší celoevropské soutěže nazývané European League of Football, kde budou jako jediný český tým hájit české zájmy. Sezóna 2022 byla pro tým perfektní, kdy Lions neprohráli jediný domácí zápas. Kromě toho reprezentovali ČR na Central European League of Football cup, kde se dostali do finále.

Senior/ka roku

05

Kšír Vladislav – jachting (Yacht Club CERE)ksir-20210710-_dsc3308-2

Vláďa jezdí již šestým rokem na kýlové plachetnici 2.4mR, která je uzpůsobena pro handicapované. Vedle jachtingu se věnuje i handbiku, na kterém také dosahuje velmi kvalitních výsledků. Vláďa je již 7 let na vozíku. Před úrazem byl velkým sportovcem. Ač sám handicapovaný, dobře se umisťuje i mezi jachtaři bez zdravotního handicapu. Jak sám říká, jachting ho po úrazu vrátil do života a když nasedá do lodi, svět je zase růžový. V roce 2022 získal 14. místo na mezinárodním mistrovství Grand Prix 2.4mR Class (Máchovo jezero).

Poláková Ludmila – rádiový orientační běh (Radioklub OK1KYP)polakova_ludmila_1

Ludmila je členem klubu je od roku 2006, kdy se po dlouhých 30 letech vrátila ke sportu svého mládí. Nejprve jezdila na soutěže veteránů po kraji a republice, teprve v roce 2021 si troufla startovat na Mistrovství Evropy poté, co vstoupila do kategorie D65. V roce 2022 si přivezla 4 medaile ze 3 různých disciplín z Mistrovství světa v Bulharsku včetně soutěže družstva (2-1-1), zároveň získala na MČR dvě stříbra a tři bronzy (různé tratě). Do tajů ROB pomohla nakouknout i svým dvěma vnukům.

Reitinger Jaromír – vodní pólo (UKVP STEPP PRAHA)img_3940

Jaromír  hraje vodní pólo od střední školy. Za svou kariéru prošel mnoha týmy v Praze, kdy hrál dorosteneckou ligu a následně 1. Ligu mužů.  Po revoluci založil momentálně největší klub vodního póla v ČR – UKVP STEPP PRAHA. V posledních letech, kdy stále trénuje 3x až 4x týdně, hraje v československém družstvu (KVP Piešťany), které se pravidelně účastní ME a MS v kategorii Masters, a se svými spoluhráči pravidelně vozí medaile. Jaromír také reprezentuje ČR.

Voráčková Eliška – rádiový orientační běh (Radioklub OK1KYP)vorackova_eliska_2

Eliška je aktivní a úspěšná sportovkyně v důchodu, která od roku 2002 reprezentuje ČR ve veteránech a vybojovala řadu výrazných úspěchů, aktuálně startuje v kategorii D65 . Ve své sbírce má již 66 medailí z MS a ME, z toho 33 za individuální výsledky a 33 ze soutěže družstev. V roce 2022 si přivezla medaili ze všech disciplín na MS v Bulharsku (2-3-1) a získala šestkrát první místo na Mistrovství České republiky na různých tratích.

Naděje Čtyřky

06

Bílý Matyáš – americký fotbal (Prague Lions Sports)bily-nadeje-4-prague-lions-1

Sedmnáctiletý rozehrávač působí u pražských Lvů od mládežnických kategorií. Postupně se vypracoval mezi nejlepší hráče své kategorie. V roce 2022 získal ocenění MVP Offense – tedy nejužitečnější hráč útoku juniorského teamu Prague Lions a to přesto, že je mu jen 17 let. Díky tomu dostal i pozvánku do reprezentace ČR, kde jsou převážně starší hráči. Juniorský team Prague Lions i díky Matyášovi dosáhl v náročné konkurenci druhého místa.

 

Blín Matěj – judo (Judo club Kidsport)blin-mensi

Matěj je vycházející hvězda Judo Academy. Aktuálně je čerstvě zařazen do reprezentačního družstva juniorů. Svým neortodoxním stylem dokáže potrápit každého soupeře. Matěj je velmi disciplinovaný sportovec, který nevynechá žádný trénink. V roce 2022 se naposledy zúčastnil Mistrovství ČR v kategorii U18, na kterém obsadil 2. místo. Také byl součástí vítězného týmu v dorostenecké lize pro rok 2022.

Češka Jiří Pavel – atletika (Spartak Praha 4)ceska-received_1495672764187237

Jirka se atletice věnuje od 7 let, nyní ve své první sezóně v juniorské kategorii zvítězil na venkovním MČR na trati 800 m. I díky výrazně vylepšenému osobnímu rekordu na 800 m se nominoval na juniorské MS v Cali, kde vypadl v rozběhu (celkově 40. místo). Na Mezistátním utkání juniorů v Mariboru obsadil na 800 m 6. místo. Na Přeboru Prahy mužů vyhrál se štafetou 4×400 m a skončil 2. v běhu juniorů na 400 m.

Endrštová Magdaléna – rádiový orientační běhendrstova_magdalena_2 (Radioklub OK1KYP)

Rádiovému orientačnímu běhu se věnuje 6 let a na konci roku 2020 byla na základě svých výsledků zařazena do výběru žákovské reprezentace. V letech 2021-2022 reprezentovala na WYAC kategorie D14 v Bulharsku a Rumunsku, odkud si přivezla celkem 6 medailí (4-1-1). Kromě toho získává cenné kovy i na republikových závodech, kdy vloni zvítězila na krátké trati v pásmu 144 MHz a získala 2. místo se štafetou žen.

Hrábek Lukáš – rychlostní kanoistika (Kanoistický klub Sparta Praha)hrabek-junior-lukas-hrabek-4

Lukáš patří mezi velké talenty a naděje české kanoistiky. Za svoji kariéru vybojoval 17x titul národního šampiona, ze světových a evropských juniorských šampionátů si přivezl tři bronzové medaile. Bodoval i na závodech Olympijských nadějích, na kterých vybojoval 4x zlatou, 7x stříbrnou a jednou bronzovou medaili. V letošním roce se připravuje na mistrovství světa juniorů a jeho tým věří, že to Lukymu znovu „cinkne“.

Jára Michal – atletika (Spartak Praha 4)jara-img_20230228_135539

Michal se atletice věnuje od 9 let. Sezóna 2022 pro něj byla určitě velmi úspěšnou, ačkoliv byl v juniorské kategorii prvním rokem. V hale získal mezi juniory na MČR zlatou medaili v sedmiboji, a venku pak uspěl ve své hlavní disciplíně – v desetiboji – a získal stříbro. K tomu ještě zapsal 1x čtvrté místo a dvě umístění ve finálové osmičce. Jeho největším úspěchem byl splněný limit na juniorské MS do kolumbijského Cali, kde v desetiboji skončil 13.

 

Král Oliver – rychlostní kanoistika (KVS Praha)kral-1

Oliver je od dětských let talentovaným kanoistou. Od benjamínků vyhrává v singlových kategoriích na krátké i dlouhé tratě, a pokud vydrží v nasazeném tempu, čeká ho nadějná kariéra v dorostu a juniorech. V roce 2022 se stal vítězem českého poháru mládeže v kategorii C1 (singl-kanoe) a mistr ČR na všech distancích v C1 – 500m i 5 km. Zároveň získal stříbro z kategorie C4 z MČR v celoklubové posádce KVS.

 

Kubini Erik – sportovní karate (MASADA Praha)kubini-foto-sportovni-kubini

Erik je členem klubu od roku 2014. Od roku 2021 se pravidelně účastní republikových i zahraničních soutěží. V loňském roce získal stříbro na Přeboru Prahy a jako kadet 3. místo v soutěži družstev na ME v Holandsku. Jeho dosavadní sportovní úspěchy jsou velkým příslibem do budoucnosti nejen pražského karate. V současnosti studuje prvním rokem na střední škole a připravuje se ke zkouškám na 1. DAN, tedy na svou karate „maturitu“.

 

Matoušková Aneta – cheerleading (Prague Eagles Cheerleaders)matouskova-junior2

Aneta již ve svých 16 letech dosáhla nejvyššího možného úspěchu v životě sportovce, v roce 2022 se stala Mistryní světa v juniorské kategorii na ICU Junior Cheerleading Worlds (oficiální MS), kde reprezentovala ČR s juniorským Národním týmem. Mistrovství se konalo v Orlandu na Floridě, USA. Dosáhli tak na historicky první medaili z MS pro ČR a hned se jednalo o zlato. Aneta se také v roce 2022 zúčastnila Mistrovství ČR v cheerladingu, kde obhájila titul Mistryně ČR.

Tošovský Adam – baseball (Eagles Praha)tosovsky

Adam je členem baseballového klubu Eagles Praha od svých 5 let. V roce 2022 byl výraznou osobností týmu Eagles Praha U13, se kterým získal titul MČR v dané kategorii. V týmu byl vyhlášen nejlepším pálkařem. Byl oporou v soutěžích prestižní organizace „Little league“ v kategorii intermediate a účastníkem mezinárodních turnajů baseballových akademií. V současné době je v širší nominaci ČR U15 připravující se na Mistrovství Evropy

 

 

 

Anketu o nejlepšího sportovce Prahy 4 vyhlašuje městská část Praha 4 za podpory České unie sportu.

logo-cus-mcp4-ptu

Copyright PTU 2000-2016, všechna práva vyhrazena. Created by Designeo Creative s.r.o.