Boj o titul „Sportovec Prahy 4“ opět vrcholí

Anketa o nejlepší sportovce Prahy 4 za rok 2023 vstupuje do svého druhého kola. Na následujících řádcích se vám představí nominovaní sportovci, trenéři a družstva ze všech šesti kategorií ankety. Vyhlášení celkových vítězů proběhne v režii městské části Praha 4 na Nuselské radnici ve pondělí 25.3.2023.

V anketě bylo vyhlášeno 6 kategoriích (viz pravidla ankety): Sportovec roku, Sportovkyně roku, Trenér(ka) roku, Sportovní družstvo roku, Senior(ka) roku a Naděje Čtyřky (mládež do 18 let). Z každé kategorie (vyjma Nadějí a Seniorů) odborná komise jmenovaná PTU vybrala 4 sportovce, kteří postupují do druhého kola, ve kterém budou bojovat o ocenění Prahy 4. Kategorie Naděje Čtyřky nese zvláštní postavení, kde nejenže komise nominovala 10 mladých sportovců a sportovkyň, ale oceněni budou všichni bez rozdílu.

SPORTOVEC ROKU

01-sportovec

Vladimír Glasnák – rádiový orientační běh (FOX-klub Praha)glasnak01

Vlado získal na mistrovství světa v roce 2023 ve družstvech jednu zlatou v pásmu 144 MHz a jednu stříbrnou medaili v pásmu 3,5 MHz a pokaždé svým výkonem významně přispěl k tomuto umístění. V jednotlivcích byl v pásmu 144 MHz šestý, v pásmu 3,5 MHz a ve sprintu sedmý. Je třeba dodat, že protože kádr závodníků v tomto sportu postupně stárne, byla tato kategorie nejobsazenější, takže i toto umístění je úspěchem.

Lukáš Hrábek – rychlostní kanoistika (Kanoistický klub Sparta Praha)hrabek-2-min

Slovy trenéra, Lukáš má svou přezdívku ,,turbo” naprosto oprávněně. Čím více se mu daří vítězit, tím více trénuje. Zároveň nezanedbává školu a patří mezi svědomité žáky. Kanoistika je jeho vášní a patří mezi zářné reprezentanty nejen Prahy 4. Za svou kariéru získal oficiálních 24 titulů mistra ČR a titul Mistra Evropy a vicemistra světa na Olympijské trati. V loňském roce dosáhl titulu mistr Evropy a vicemistr světa na K4 500m.

Richard Krejčí – lukostřelba (SK Start Praha)krejci01

Richard je rodák i obyvatel Prahy 4  se lukostřelbě věnuje od svých 7 let, je několikanásobný mistr ČR, účastní se výjezdů nejen po Evropě, ale i za oceán. V loňském roce se vrátil se stříbrem z MS v terénní lukostřelbě v USA, Yanktonu. Pravidelně se umísťuje na medailových příčkách – v prvních 5 místech v ČR. K tomu zvládá školu velmi  dobře, byl oceněn v projektu „Dělám víc než musím“ , současné studium zvládá okolo vyznamenání.

Petr Zýma – baseball (Eagles Praha)zyma_sportovec_eagles_baseball_petr_

Již několikátou sezonu je Petr kapitánem národního baseballového týmu. Vrcholem byl rok 2023 kdy národní tým zazářil na nejprestižnějším mezinárodním turnaji World Baseball Classic v Tokiu. Úspěšný rok českého baseballu završil tým na domácím Mistrovství Evropy, kde sice necinkla medaile, ale svým mediálním dosahem přesáhla úroveň malého sportu. Petr se stal jako kapitán týmu jednou z mediálních tváří českého baseballu.

SPORTOVKYNĚ ROKU

02-sportovkyne

Simona Fischerová – rychlostní kanoistika (Kanoistický klub Sparta Praha)fisherova-2

Simča podle trenéra patří mezi velké naděje a talenty rychlostní kanoistiky. Je svědomitá a má výborné fyzické předpoklady. Na tréninky chodí s železnou pravidelností a vždy na nich opravdu maká. Už nyní je respektovanou závodnicí ve své kategorii a pokud nepoleví, tak bude tvrdý oříšek i pro soupeřky na mezinárodní úrovni. V loňském roce získala čtyři třetí místa na MČR a Českém poháru a navíc se nominovala do závodu Olympijských nadějí.

Petra Pospíšilová – basketbal (TJ Sokol Nusle)pospisilova-3

Petra je dlouhodobá hráčka nejvyšší soutěže v basketbalu žen a zároveň kapitánka prvoligového družstva žen Sokola Nusle. Jedná se o jednu z neužitečnějších hráček soutěže. Její družstvo skončilo na prvním místě po základní části a postoupilo do Final Four, který se pořádal v sokolovně Na Květnici. Jedná se o zkušenou hráčku, která je vzorem pro mladé nadějné hráčky, které se zapojují do družstva.

Moira Stewartová – atletika (Spartak Praha 4)stewartova-moira-02

Moira pochází z běžecké rodiny, už od svých začátků sbírala cenné kovy z MČR a v dospělé kategorii v tom pokračuje – celkem již získala mezi ženami 26 medailí, z toho 15 zlatých. Postupně se vypracovala na českou běžeckou jedničkou na dlouhých tratích, což dokázala překonáním hned tří českých rekordů (10.000 m, půlmaraton, maraton). Již má splněný limit na Olympijské hry v Paříži a vysněný start pod pěti kruhy jí tak neunikne.

Barbora Švíková – windsurf (Yacht Club CERE)

2024 iQFOiL Worlds Lanzarote, Marina Rubicón. © Sailing Energy / iQfoil Class 31 January, 2024

S jachtingem začínala v 7 letech na Vltavě při trénincích v YC CERE. Od lodní třídy Optimist přeěla na ILCA 4 a od roku 2019 závodila na prkně Techno 293, v roce 2021 už velmi úspěšně jezdila pouze na iQFoilu. Jejím cílem je kvalifikace na LOH v Paříži v roce 2024. V roce 2023 vyhrála ve třídě iQFoil závod světové série olympijských lodních tříd ve francouzském Hyeres. Od roku 2023 závodí již výhradně v seniorské kategorii.

TRENÉR/KA ROKU

04-trener

Dagmar Egemová – volejbal (TJ ABC Braník)egemova01

Dáša má na starosti nejmenší volejbalistky, které učí to nejdůležitější- správné základy techniky. Každoročně její družstvo hraje mezinárodní turnaj Prague Volleyball Games a vždy se umisťuje na stupních vítězů. Letos bylo její družstvo 2. na letním turnaji PVG a na zimním turnaji na 3 .místě z 19 družstev z 8 evropských zemí. Její hráčky hrají soutěže jak šestkovém volejbalu, tak v beachvolejbalu, kde se umisťují v první desítce v celé soutěži.

Václav Janoušek – atletika (Spartak Praha 4)janousek-b

Jeho svěřenci Moira Stewartová a Jiří Pavel Češka získali v uplynulém roce zlatou medaili z MČR v atletice. Oba také reprezentovali ČR na mezinárodních akcích. Moira obsadila 10. místo na Evropském poháru v běhu na 10km a na MS v Budapešti skončila v maratonu na 26. místě. Jiří Pavel Češka se zúčastnil juniorského ME v Jeruzalémě (22. místo na 800 m). Jeho svěřenci jsou výborní běžci, kteří mají velký přínos i pro všechna ligová družstva klubu.

Jan Koutník – atletika (Spartak Praha 4)koutnik-b

Jeho svěřenci Michal Jára, Roman Baše, Natálie Olivová a Barbora Kličková získali v uplynulém roce celkem 4 medaile na Mistrovství ČR. Všichni na tyto úspěchy dosáhli v královské atletické disciplíně – ve vícebojích. Nejúspěšnějším byl Michal Jára, který reprezentoval ČR na juniorském Mistrovství Evropy v Jeruzalémě, kde obsadil v 16. místo. Jeho svěřenci se také pro svoji všestrannost výrazně podíleli na úspěších klubových družstev na MČR.

Daniela Viktorýnová – softball (Eagles Praha)viktorynova_daniela_viktorynova_trenerka

Daniela je hlavní trenérkou bronzových medailistek dívek do 20 let. Je trenérkou u kadetského týmu, který vítězí druhým rokem ve všech klíčových turnajích (PONY League, Pohár ČSA, MČR U16). Je trenérkou české reprezentace kadetek U15, kde získala 7. místo na Mistrovství světa kadetek v japonském Tokiu. Se seniorským týmem Extraligy žen získala jako trenérka bronzové medaile v roce 2023.

SPORTOVNÍ DRUŽSTVO

03-druzstvo-min

florbal – muži A FbŠ Bohemians53187765409_6efe758188_k

Superligový tým FbŠ Bohemians dlouhodobě působí v nejvyšší soutěži mužů. Loni prožili vůbec nejúspěšnější rok ve své historii. V roce 2023 slavili historické vítězství v Poháru Českého Florbalu a následně poprvé nahlédli do semifinále play-off Livesport Superligy, která je nejvyšší domácí soutěží. Jejich výkonu pak tleskala i florbalová Evropa, když je v premiérové účasti na Poháru Mistrů dělily od postupu do semifinále jen vteřiny.

atletika – juniorky Spartak Praha 4 juniorky-spartak-praha-4-b

Družstvo juniorek obsadilo v uplynulém roce na MČR v Plzni deváté místo. Již předtím obsadila děvčata v pražském přeboru druhé místo a na Mistrovství Čech v Praze byly bronzové. Naposledy se na Mistrovství ČR dostalo naše družstvo juniorek před 10 lety. Potěšitelné je, že základ družstva, ve kterém se během roku představilo 38 závodnic, tvořily především dorostenky a tak vyhlídky družstva do dalších let jsou v tomto směru nadějné.

softball – kadetky Eagles Prahaeagles_druzstvo_roku_kadetky_2

Děvčata v loňském roce získala 1. místo MČR do 16 let, 1. místo Open Poháru ČSA do 16 let, 1. místo na PONY League (mezinárodní turnaj, největší mládežnický turnaj v Evropě) a postup na světovou sérii PONY do Texasu, USA.  Sportovní tým U16 kadetek softbalistek v roce 2023 nepoznal porážku a dokázal vyhrát všechny turnaje, mistrovství ČR a mezinárodní turnaj PONY. Tento výjimečný výkon zopakoval již podruhé po roce 2022.

basketbal – ženy TJ Sokol Nuslesokol-nusle

Družstvo dlouhodobě hrající 1. ligu žen, navazuje na veleúspěšný klub Orbis Praha. Družstvo dlouhodobě hraje 1. ligu žen a poslední roky se pohybuje v horních patrech tabulky. V loňském roce vyhráli základní část 1. ligy a postoupili do Final Four, které bylo pořádáno v sokolovně Na Květnici.

NADĚJE ČTYŘKY

05-nadeje

Barbora Čaloudová – sportovní akrobacie na vertikální tyči (Czech Pole Sport Organization)caloudova01

Barbora s pole dance začala v roce 2018 a postupně se vypracovala až na elitní úroveň. V roce 2023 získala 1. místo Polegym Cupu, 2. místo na Czech Pole Art 2023 (kvalifikace na MS) a 6. místo POSA Mistrovství světa v Pole Art, kromě toho se také věnuje akrobacii na závěsném kruhu, kde již získala svou první zlatou medaili, a to na Czech Aerial Hoop Open 2024 mezi 25 juniorkami z ČR, Polska a Slovenska.

Tomáš Exner – rádiový orientační běh (Radioklub OK1KYP)exner_tomas_asp

Rádiovému orientačnímu běhu se věnuje 5 let. V roce 2023 byl na základě svých výsledků zařazen do výběru dorostenecké reprezentace v ROB a v témže roce úspěšně reprezentoval na WYAC kategorie M16 v Maďarsku, odkud si přivezl 2 medaile. Podařilo se mu získat individuální bronz na závodě ve sprintu, bohužel na něj zbylo „bramborové“ 4. místo na klasické trati 144 MHz, ale přispěl tím k vítězství svého družstva na této trati.

Petra Exnerová – rádiový orientační běh (Radioklub OK1KYP)exnerova_petra_asp

Rádiovému orientačnímu běhu se věnuje 5 let. Přestože ještě v roce 2023 věkově patřila do kategorie D12, byla na základě svých výsledků zařazena do výběru žákovské reprezentace v ROB (W14) a v témže roce úspěšně reprezentoval na WYAC kategorie D14 v Maďarsku, odkud si přivezla 3 medaile. Na klasické trati 3,5 MHz získala individuální bronz čímž významně přispěla k zlatu z družstev. Kromě toho má i 3 medaile z MČR.

Aneta Hendrichová – rádiový orientační běh (Fox-klub Praha)hendrichova03

Aneta se přihlásila do FOX-klubu Praha v říjnu 2016. Už od začátku projevovala značný talent, ale i snahu a bojovnost. Již v roce 2019 byla zařazena do žákovské reprezentace a ještě téhož roku získala na mistrovství Evropy na Ukrajině medaile. V roce 2023 na mistrovství Evropy v Maďarsku získala ve třech závodech jednu individuální zlatou medaili a dvě zlaté medaile za družstva, tedy celkem 3 zlaté a jednu individuální bronzovou medaili.

Richard Krejčí – lukostřelba (SK Start Praha)krejci04

Richard je rodák i obyvatel Prahy 4  se lukostřelbě věnuje od svých 7 let, je několikanásobný mistr ČR, účastní se výjezdů nejen po Evropě, ale i za oceán. V loňském roce se vrátil se stříbrem z MS v terénní lukostřelbě v USA, Yanktonu. Pravidelně se umísťuje na medailových příčkách – v prvních 5 místech v ČR. K tomu zvládá školu velmi  dobře, byl oceněn v projektu „Dělám víc než musím“ , současné studium zvládá okolo vyznamenání.

Jakub Röschl – baseball (Eagles Praha)roschl-2

Jakub je členem Eagles již pátým rokem. Za tu dobu vyrostl nejen nejméně o 30 cm do výšky, ale hlavně sportovně. Během roku 2023 prošel úspěšně výběrovými koly do reprezentace ČR kategorie U12, stal se jedním z 16 hráčů národního týmu, kteří bojovali o medaili na ME (4. místo) a poté se účastnil i Mistrovství světa (10. místo). Jakub patřil k jedné z opor týmu, je vynikající pálkař, na klubové úrovni byl vyhlášen nejlepším pálkařem týmu.

Nikola Škardová – softball (Eagles Praha)skardova_eagles_nadhazovacka_nikola_skardova

Za svoji sportovní kariéru dokázala jako nadhazovačka a pálkařka získat značné úspěchy s týmem a mnohá individuální ocenění. V roce 2023 s klubem Eagles je 3x zvítězili na MČR dívek do 16 let, na mezinárodním turnaji PONY League také na Poháru ČSA U16 (2022, 2023). V reprezentaci dívek do 16 let získala zlato na ME U15 v roce 2022 a následně jako nejmladší juniorka zvítězila se českým týmem na Mistrovství Evropy juniorek U18 v srpnu 2023.

David Suk – rychlostní kanoistika (Kanoistický klub Sparta Praha)suk-2-21-05-35

David se věnuje sportu odmala, protože vyrůstá ve sportovní rodině. A právě rodina jej  velmi podporuje a je mu největší oporou v těžších chvílích. U Davida bylo  hned na konci jeho první sezóny vidět, že má neskutečný potenciál a pokud bude trénovat, má velmi dobré vyhlídky, což nyní dokazují i jeho výsledky, kdy letos získal cenné kovy na mistrovství republiky a kvalifikoval se i na závody Olympijských nadějí.

Oliver Šolín – fotbal (AFK Slavoj Podolí Praha)solin02

 

Od pěti let hraje fotbal na AFK Slavoj Podolí, objevil se i v nominacích  výběru Prahy. Rychlý a důrazný útočník, který je ve vápně soupeře nebezpečný a úspěšný v zakončení. Patří k nejlepším ve své kategorii.

 

 

Veronika Zoulová – sportovní akrobacie na vertikální tyči (Czech Pole Sport Organization)zoulova01

Veronika se pole dance věnuje pouhé tři roky, ale za tuto krátkou dobu ukázala, že patří mezi špičku a velké naděje tohoto sportu. Své úspěšné tažení korunovala v roce 2023 ziskem 4 zlatých medailí z národních soutěží vč. MČR v Pole Sport a MČR v Pole Art. Dále pak má bronzovou medaili z POSA Mistrovství světa v Pole Art 2023, kde se dokázala prosadit mezi 25 elitními juniorkami ve věku 10 – 15 let z celého světa.

SENIOR/KA ROKU

V kategorii Senior/ka roku Prahy 4 byly nominovány svým sportovním klubem dvě dámy, které si zaslouží ocenění za celoroční sportovní úsilí v tomto pokročilém věku.

06-senior

Ludmila Poláková – rádiový orientační běh (Radioklub OK1KYP)polakova_ludmila_asp

Ludmila je členem klubu je od roku 2006, kdy se po dlouhých 30 letech vrátila ke sportu svého mládí. Nejprve jezdila na soutěže veteránů po kraji a republice, teprve v roce 2021 si troufla startovat na Mistrovství Evropy poté, co vstoupila do kategorie D65. V roce 2023 si přivezla 4 medaile ze 3 různých disciplín z Mistrovství světa v Liberci včetně soutěže družstva (2-0-2), zároveň získala na MČR stříbro a tři bronzy (různé tratě). Do tajů ROB pomohla nakouknout i svým dvěma vnukům.

 

Eliška Voráčková – rádiový orientační běh (Radioklub OK1KYP)vorackova_eliska_asp

Eliška je aktivní a úspěšná sportovkyně v důchodu, která od roku 2002 reprezentuje ČR ve veteránech a vybojovala řadu výrazných úspěchů, aktuálně startuje v kategorii D65 . Ve své sbírce má již 66 medailí z MS a ME, z toho 33 za individuální výsledky a 33 ze soutěže družstev. V roce 2023 si přivezla medaili ze tří disciplín ze čtyř na MS v Liberci (3-2-0) a získala třikrát první místo na Mistrovství České republiky na různých tratích.

.

.

Anketu o nejlepšího sportovce Prahy 4 vyhlašuje městská část Praha 4 za podpory České unie sportu.

logo-cus-mcp4-ptu

Copyright PTU 2000-2016, všechna práva vyhrazena. Created by Designeo Creative s.r.o.