Kdo se popere o titul Sportovec Prahy 4?

Anketa o nejlepší sportovce Prahy 4 za rok 2016 vstupuje do svého druhého kola. Na následujících řádcích se vám představí 26 nominovaných sportovců, trenérů a družstev ze všech pěti kategorií ankety. Vyhlášení celkových vítězů proběhne v režii městské části Praha 4 prvního dubna na veřejné slavnostní ceremonii.

V anketě bylo vyhlášeno 5 kategoriích (viz pravidla ankety): Sportovec roku, Sportovkyně roku, Sportovní družstvo roku, Trenér(ka) roku a Naděje Čtyřky (mládež do 18 let) – v tomto pořadí jsou také rozepsány jednotlivé nominace.

Sportovec roku

01_sportovec

 

Lukáš Bartuněk (1988) – Taneční sport1_sportovec_bartunek

Lukáš se věnuje sportovnímu tanci a společně se svou taneční partnerkou již deset let reprezentuje TK Maestro na závodech v ČR i zahraničí. Lukáš vyniká v latinsko-amerických tancích, získal celkem čtyři tituly mistra ČR v Show Dance, a několikrát se probojoval i do světového finále. V roce 2016 se v disciplíně Show Dance Latin stal se svou partnerkou mistrem ČR, získal bronzovou medaili na mistrovství světa WDFS v Číně a druhé místo na Show Dance Cup ve Vietnamu.

 

1_sportovec_juzekRobert Jůzek (1987) – Fotbal

Robert hraje od svých šesti let do současnosti fotbal za AFK Slavoj Podolí Praha, v Pražské kopané je se svými 204 cm a pověstí kanonýra známou a nepřehlédnutelnou postavou. V klubu je nejlepším střelcem a kapitánem A družstva, které v roce 2016 přivedl ke druhému místu I. A třídy. Loni také reprezentoval ČR na mistrovství světa lékařů v kopané v areálu španělského FC Barcelona, kde vybojovali zlaté medaile, a pracoval jako lékař v Sýrii, kde operoval děti raněné z válečného konfliktu.

 

1_sportovec_napravnikJakub Nápravník (1982) – Jachting

Jakub je aktivní a zkušený jachtař v mezinárodní lodní třídě Fireball a jako nejlepší závodník Českého Yacht Klubu se s úspěchem účastní závodů po celém světě. V roce 2016 se účastnil mistrovství světa této lodní třídy, které se konalo v Jihoafrické republice. Ve velmi tvrdé celosvětové konkurenci se mu podařilo kvalifikovat do finálového závodu, kde nakonec obsadil skvělé 8. místo, což je pro českého jachtaře mimořádný úspěch.

 

1_sprotovec_zelinkaJosef Zelinka (1982) – Voltiž

Josef začal již ve svých deseti letech s voltiží, které se také říká gymnastika na koňském hřbetu. Nyní je nejlepším závodníkem pražského TJ Orion, který reprezentuje na tuzemských i zahraničních závodech a také byl vybrán do širší reprezentace ČR. Několikrát se na mistrovství světa dostal do první patnáctky soutěžících, naposledy loni obsadil 14. místo. V současné době se zdá, že svou kariéru zakončil titulem mistr ČR pro rok 2016 a v následující sezóně již startovat nebude.

 

Sportovkyně roku

02_sportovkyne

 

Anna Beková (1995) – Softball2_sportovkyne_bekova

Anna hraje softball od roku 2009 a svému klubu Eagles Praha od té doby pomohla získat mnohá medailová umístění. Sama se probojovala také do českého reprezentačního týmu a podařilo se jí tam setrvat od kadetek přes kategorii juniorek až do současnosti. V roce 2016 byl její tým i její zásluhou stříbrný na mistrovství ČR a dopomohla také 3. místu na mistrovství Evropy. Anna mimo jiné získala též individuální ocenění MVP – nejužitečnější hráčka Play-off za rok 2016 Eagles Praha.

 

Kateřina Hrstková (1987) – Taneční sport2_sportovkyne_hrstkova

Kateřina tančí latinsko-americké tance za TK Maestro a za sebou má již více než dvacetiletou úspěšnou kariéru. V kategorii Show Dance Latin získala se svým partnerem v roce 2016 již čtvrtý titul mistryně ČR, několikrát se také probojovali do finále mistrovství světa, a do finále Světových her tanečního sportu. Loni na mistrovství světa získali bronzovou medaili, stříbro v mezinárodní soutěži ve Vietnamu a také tam vystupovali v tamější StarDance. Za své úspěchy dostala s partnerem od Českého svazu tanečního sportu titul Hvězdy roku 2016.

 

Josefína Lázníčková (2000) – Veslování2_sportovkyne_laznickova

Josefína se před veslováním několik let úspěšně věnovala aquabellingu, ale poté, co ji její bratr přivedl do Českého veslařského klubu, už vesla z rukou nepustila. Ač je věkem teprve dorostenka, startuje již v juniorských soutěžích a s velkým úspěchem – na svém kontě má několik medailových umístění v mistrovství ČR. V posádce osmiveslice navíc v roce 2016 dopomohla ke 4. místu na juniorském mistrovství Evropy a dokonce také zlaté medaili na mistrovství světa.

 

Dagmar Skřivanová (1964) – Rádiový orientační běh2_sportovkyne_skrivanova

Dagmar závodí v málo známému sportu – rádiovém orientačním běhu. Této disciplíně, kdy s přijímačem hledá v lese ukryté vysílače, se věnuje prakticky celý život – dosáhla řady úspěchů od titulů mistryně ČR až po umístění na evropských či světových šampionátech. Rychlost, vytrvalost a cit pro techniku prokázala i v roce 2016 – reprezentovala ČR na veteránském mistrovství světa, kde si v tvrdé konkurenci vyběhla dvě bronzové medaile a navíc přispěla k druhému místu družstev.

 

Družstvo roku

03_druzstvo

 

Upírky – Aerobik3_druzstvo_domyno_aerobik

Juniorská škola aerobiku Domyno Ivy Farářové vychovává mládež v gymnastické, baletní, aerobní a tvůrčí pohybové aktivitě – tedy všech aspektech, které musejí sportovci ovládat ve fitness aerobiku. Právě družstvo mladých Upírek prokázalo všechny tyto dovednosti, když v roce 2016 šestkrát zvítězili v juniorské kategorii II. výkonnostní třídy a získali také čtvrté místo v I. VT Fisaf.

Členky družstva: Lucie Machová (2004), Nikol Nosková (2003), Vendula Muchlová (2004), Julie Pavlů (2005), Lucie Pavlů (2005), Nikola Hrášková (2005), Kitty Nedvědová (2005), Adéla Buzková (2005), trenérka Julie Hrazánová

 

Osmiveslice dorostenců ČVK – Veslování3_druzstvo_osmiveslice

Všichni 15 a 16letí mladíci z Českého veslařského klubu společně odvádějí perfektní výkony, vždyť kde jinde než právě na veslici je potřeba dokonalá až mechanická souhra všech přítomných. Tito dorostenci to opakovaně dokládají předními umístěními ve své kategorii. V roce 2016 nasbírali několik titulů mistrů ČR (tratě různé délky) a výrazně tak přispěli k zisku českého poháru pro ČVK. V menších posádkách se tato sestava s úspěchem účastnila i závodu Olympijských nadějí zemí CEFTA.

Členové družstva: Šimon Řezník (2000), Gabriel Mahler (2000), Marek Řehořek (2000), Matěj Čihoský (2000), Vojtěch Šetina (2000), Jakub Zmatlík (2000), Marek Novotný (2000), Filip Malák (2001), kormidelník Dominik Klubal (2001), trenér Albert Nový

 

Družstvo žen A STEPP – Vodní pólo3_druzstvo_stepp_polo_zeny

Klub vodního póla STEPP Praha je jedním z nejúspěšnějších ve svém sportu v republice – také zásluhou žen z družstva A. Děvčata spolu hrají v téměř nezměněné sestavě již od roku 2010. Většina hráček přešla z dorostenecké soutěže plynule do 1. ligy, některé hráčky již v dorosteneckém věku hrály současně 1. ligu žen a nyní jsou i v reprezentaci ČR. Družstvo se v roce 2016 umístilo na stříbrné příčce první ligy vodního póla žen. Zajímavostí je, že mnohé z dam jsou zároveň trenérkami žáků.

Členky družstva: Balšánková Iva (1999), Bochňáková Barbora (1999), Bradáčová Barbora (1991), Brixová Anna (1990), Hantlová Kateřina (2001), Kofláková Zuzana (2001), Machačková Denisa (1993), Parobková Karolína (1994), Pilar Gancedo Maestro María (1988), Pilná Kristýna (1990), Pořízková Alexandra (1992), Řehořová Barbora (1991), Vašíčková Pavla (1984), Vopálková Lenka (1986), Vopálková Markéta (1990), Wiesnerová Eliška (1988), Iveta Gazdíková (1985), trenérka Petra Sýkorová

 

Juniorské družstvo Orion – Voltiž3_druzstvo_voltiz

Děti z TJ Orion Praha se s úspěchem věnují adrenalinové disciplíně, ve které vytvářejí neuvěřitelné pózy a sestavy i ve více lidech na zádech běžícího koně. Svůj nízký věk ani to, že v tomto složení trénují teprve druhým rokem, neberou jako překážku. Společně věnují veškeré úsilí do nácviku ještě více dech beroucích představení, což zpečetili ziskem bronzové medaile na mistrovství ČR 2016.

Členové družstva: Anna Drábková, (1999), Anise dos Reis (2004), Hynek Holub (2004), Barbora Drábková (2004), Karolína Kompitová (2005), Anežka Smočková (2005), Viola Trejbalová (2005), trenérky Kristýna Svatá a Barbora Zímová

 

Trenér(ka) roku

04_trener 

 

Michal Hladík (1978) – Fotbal4_trener_hladik

Michal od svých šesti let hrál fotbal za AFK Slavoj Podolí Praha a hostoval i ve Spartě. Po zranění svou aktivní kariéru ukončil a věnuje se trénování mládeže v obou zmíněných klubech. Je držitelem licence A UEFA. Před 5 lety se stal hlavním mládežnickým koučem v AFK Slavoj. V té době byl klub kvůli odebrání ligové licence v troskách, Michal ale nad ním hůl nezlomil, naopak – vytrvalou prací s dětmi v okolních 7 školách a 10 školkách našel nové talenty a znovu oddíl postavil na nohy. V roce 2016 bylo v AFK Slavoj zaregistrováno přes 200 dětí a klub vyslal 11 družstev do soutěží ve všech kategoriích.

 

Jan Navrátil (1984) – Veslování4_trener_navratil

Janova sportovní dráha vedla od začátků v Jižních Čechách přes účast na mistrovství ČR i světa, práci pro realizační tým národní reprezentace až po trenérské žezlo v Českém veslařském klubu Praha. Za deset let trenérské práce vypracoval klub z 23. místa v žebříčku až na přední příčky. V roce 2016 jeho svěřenci z ČVK získali přes 25 zlatých medailí na mistrovstvích ČR v různých kategoriích a tratích a 17 z jeho odchovanců také působí v reprezentaci ČR, kde získávají úspěchy na mezinárodních závodech.

 

Jakub Skřídlovský (1981) – Beachvolejbal4_trener_skridlovsky

Jakub se věnuje volejbalu a nyní také především beachvolejbalu prakticky celý život. Za různé týmy se s úspěchem účastnil jak juniorských, tak ligových zápasů, k tomu vystudoval Fakultu tělesné výchovy a sportu na Univerzitě Karlově a nakonec zakotvil v TJ ABC Braník, kde vede již několik let 9členný tým trenérů mládeže. Pod jeho vedením došlo ke zlepšení celého oddílového systému práce s dětmi a Jakub je svým 100% nasazením a obětavostí příkladem pro všechny.

 

Marcela Šrůtová (1963) – Rádiový orientační běh4_trener_srutova

Rádiovému orientačnímu běhu se věnuje od dětství, sama v něm zažila úspěšnou sportovní kariéru s množstvím medailí a dosud reprezentuje ČR ve veteránské kategorii. Když jí bylo 18, přišel Radioklub OK1KYP o vedoucího a byl jen krůček od rozpadu. Marcela převzala vedení oddílu a od té doby, celých 35 let, trénuje mládež v tomto netradičním a obtížném sportu. Od nejmenších 6letých dětí společně s dalšími trenéry učí zájemce základy práce s přijímačem, mapou a orientaci v lese. V roce 2016 její svěřenci získali 14 titulů mistr ČR a přivezli sedm medailí z mistrovství Evropy a světa.

 

Naděje roku

05_nadeje2 

 

Oldřich Cichoň (2002) – Hokej5_nadeje_cichon

Oldřich začal s hokejem v HC Kobra, když mu bylo teprve pět let. Postupně se naučil dovednosti, které potřebuje úspěšný hokejista, a pomohl týmu mladšího dorostu se probruslit až do extraligy. Pravidelně také nastupuje za výběr Prahy ve svém věkovém ročníku a podává natolik stabilně kvalitní výkony, že přes jeho nízký věk o něj projevilo zájem již několik špičkových klubů.

 

Lucie Keblová (2000) – Jachting5_nadeje_keblova

Lucie se věnuje jachtingu v Českém Yacht Klubu od svých osmi let a hned po krátké době začala sbírat úspěchy. Postupně se prosadila nejen v domácích vodách ale i na mistrovství Evropy a světa. I po přestupu do starší věkové kategorie prokázala své kvality a v roce 2016 získala titul mistryně ČR. V anketě ČSJ byla opakovaně zvolena jako nejlepší mládežnická jachtařka v republice a je také velkou nadějí pro český jachting na příští Olympijské hry.

 

Gabriel Mahler (2000) – Veslování5_nadeje_mahler

Gabriel přišel do Českého veslařského klubu teprve v roce 2013. Již tehdy měl předpoklady pro dobrého veslaře, což v následujících třech letech ještě vylepšil díky své píli a poctivosti v plnění tréninkových jednotek. To, že je v čele své věkové kategorie, potvrzují jeho skvělé výsledky – v roce 2016 se stal mistrem ČR na skifu, dvojskifu, osmiveslici i v jízdě na veslařském trenažeru. Vedle toho se svým kolegou získal také 3. místo v závodě olympijských nadějí zemí CEFTA na dvojskifu.

 

Kateřina Minksová (2002) – Moderní gymnastika5_nadeje_minksova

Kateřina je velmi pilná, optimistická a houževnatá. Reprezentuje TJ Sokol Hodkovičky v moderní gymnastice, které se věnuje od čtyř let a za svou desetiletou kariéru dosáhla nemalých sportovních úspěchů. Reprezentovala ČR na Eurogymu v letech 2014 a 2016, každý rok se kvalifikovala na MČR v jednotlivkyních, kde se probojovala do finálových startů, a věnuje se i skupinovým skladbám. V roce 2016 zvítězila na několika mezinárodních turnajích a získala dvě 6. místa na mistrovství ČR.

 

Jakub Nicod (2004) – Tenis5_nadeje_nicod

Jakub se k tenisu dostal již ve svých pěti letech, kdy byl jeho velkým vzorem jeho dědeček. Velmi rychle se spřátelil s tenisovou raketou a již v kategorii babytenis zazářil. Po přechodu do mladších žáků se hned zařadil mezi celorepublikovou špičku, což potvrdil bronzovou medailí na mistrovství ČR v roce 2016. Mezi jeho další velké úspěchy patří několik medailí na soutěžích mezinárodního turnaje Tennis Europe, stejně jako vítězství ve čtyřhře na českých turnajích v kategorii A.

 

Tereza Novotná (1999) – Softball5_nadeje_novotna

Tereza nejprve hrála beachvolejbal, ale v roce 2012 vzala do rukou softballovou pálku a začala svou kariéru v Eagles Praha. Od té doby každý rok prokazovala své kvality v týmu – opakovaně byli označeni za objev roku a Tereza získávala i individuální ocenění. Stala se nejužitečnější hráčkou MČR kadetek a také nejlepší pálkařkou týmu. V juniorkách se dokonce vypracovala až do reprezentačního týmu, se kterým v roce 2016 získal bronz na mistrovství Evropy, a v Eagles hraje za tým žen.

 

David Smetivý (2004) – Fotbal5_nadeje_smetlivy

David od svých šesti let hraje fotbal v AFK Slavoj Podolí Praha a patří mezi velké naděje. Nominaci si zaslouží zejména díky skvělým výkonům – díky svému talentu hraje ve starší kategorii, než kam by věkově patřil. Na zápasech je velmi šikovný a má odvahu se prosazovat proti často i o hlavu vyšším soupeřům. V roce 2016 pomohl svému týmu vyhrát přebor Prahy v kategorii U13. Byl také vybrán do výběru Prahy neligových týmů, se kterým získal titul přeborníka ČR na reprezentačním turnaji krajů ve fotbale.

 

Anna Sobotková (2000) – Rádiový orientační běh5_nadeje_sobotkova

Anna si v roce 2011 vybrala málo známý, ovšem o to obtížnější sport – rádiový orientační běh. V něm dokáže excelovat díky propojení fyzičky a inteligence, kterou při práci s přijímačem v lese musí prokazovat při každém závodě. Ve svých 14 letech byla díky vynikajícím výsledkům zařazena do juniorské reprezentace a v roce 2016 v dresu ČR vynikla hned na dvou šampionátech – dorosteneckém ME a juniorském MS. Z obou soutěží si přivezla individuální cenné kovy, stejně jako medaile z družstev.

 

Prokop Sojka (1999) – Vodní pólo5_nadeje_sojka

Prokop je nejlepším hráčem družstva staršího dorostu v klubu vodního póla STEPP Praha. V roce 2008 začínal se svými vrstevníky úplně od nuly a postupně se propracovali až do kategorie U19. Prokop je svému týmu velkou oporou – konkrétně jeho nejlepším střelcem. Se svým družstvem se poprvé účastnili dorosteneckých závodů před dvěma lety a byli označováni za černého koně soutěže. Přesto se jim podařilo získat titul mistr ČR a v roce 2016 svůj triumf již jako favorité zopakovali.

 

Petr Vávra (2003) – Cyklistika5_nadeje_vavra

Petr se od svých devíti let věnuje cyklistice, ovšem poněkud v odlišné podobě, než jak na kole jezdí běžně jeho vrstevníci. Díky pravidelným tréninkům, vysokému nasazení a chuti do trénování se Petrovy výsledky zejména na dráze neustále zlepšují.  V roce 2016 se stal dvakrát mistrem ČR a to na dráze ve vylučovačce a ve sprintu družstev. Dvakrát také obsadil druhé místo a to v omniu a ve stíhačce družstev.

 

Party 4 Sport

Slavnostní vyhlášení, organizované MČ Praha 4, proběhne v sobotu 1. dubna od 19:00 ve velkém sále Kulturního centra Novodvorská – viz březnové vydání časopisu MČ Praha 4 Tučňák. Dotazy k samotnému ceremoniálu směřujte prosím na kontakt uvedený níže.

Tisk

Copyright PTU 2000-2016, všechna práva vyhrazena. Created by Designeo Creative s.r.o.