MŠMT vyhlásilo nové podmínky dotačního programu č. IV

Na základě rozhodnutí ministra školství Stanislava Štecha ze dne 11.9.2017 uveřejnilo MŠMT v úterý 26.9. informaci o zrušení programu č. IV na údržbu a provoz sportovních zařízení na rok 2017. MŠMT deklarovalo, že zrušením programu postupovalo v souladu s veřejným zájmem na nediskriminačním poskytování dotací ze státního rozpočtu. V pondělí 2.10. vyhlásilo ministerstvo nové podmínky.

Dle informací publikovaných na webu ministerstva reflektuje vyhlášení upraveného programu nutnost zajistit financování provozu a údržby sportovních zařízení ve vlastnictví spolků. Organizace mají 14 dní na zpracování a podání projektu. Po jeho vyhodnocení by úspěšní žadatelé měli dostat prostředky na svůj účet na přelomu listopadu a prosince.

Dle našich informací je program vypsán v takové podobě, že je pro sportovní kluby a tělovýchovné jednoty (TJ/SK) sdružené v České unii sportu a/nebo v národních sportovních svazech nevyužitelný. Důvodem je definice oprávněných žadatelů. MŠMT vylučuje řadu dosavadních příjemců dotace tím, že nově není program určen pro provozovatele sportovišť spravovaných v dlouhodobém nájmu (v minulosti býval podmínkou nájem na 10 a více let). Další podmínku, kterou nemohou základní články sportovního prostředí (tzn. všechny  TJ/SK sdružené v ČUS, ale také členské kluby sdružené ve sportovních svazech) splnit, je celostátní působnost. Podpora je totiž určena pouze spolkům s celostátní působností nebo jejich pobočným spolkům.

Kompletní znění vyhlášeného programu si můžete přečíst ZDE.

Po opakovaném pečlivém zvážení původně vyhlášeného programu IV totiž MŠMT zjistilo, že nelze nalézt řešení, jak při dodržení platné legislativy prostředky v původním programu rozdělit. Jedinou možností tedy bylo program zrušit a vyhlásit nový s podmínkami reagujícími na doporučení expertní komise,“ říká náměstek pro řízení sekce sportu Karel Kovář. „Programu IV se intenzivně věnujeme od července, kdy jsme problém zjistili a snažíme se jej vyřešit,“ dodává náměstek Kovář s tím, že všechny kroky resortu směřují k větší transparentnosti vyhlašovaných procesů.

 

 

Copyright PTU 2000-2016, všechna práva vyhrazena. Created by Designeo Creative s.r.o.