Ocenění sportovců na Praze 4

V sobotu 24. března proběhlo slavnostní vyhlášení ankety Sportovce roku 2017 městské části Praha 4, na jejíž organizaci se podílela i Pražská tělovýchovná unie. Předseda PTU Ing. Chvalný dostal tu čest předat ocenění za 1. místo v mužské kategorii a spolu s ostatními sportovci si užít společenský večer i doprovodný program.

sportovec-roku-2018-prahy-4-ada-0368-c-623Celkem 26 sportovců, týmů a trenérů prošlo skrze síto nominací do druhého kola ankety a ocenění si odneslo 14 z nich. V deseti případech se jednalo o děti a juniory z kategorie Naděje Čtyřky, která se snaží nalézt talentovanou mládež, vyznamenat její úspěchy a motivovat do další práce na sportovní kariéře. Skleněnou plaketu, kytici a drobný dárek si odnesli Teodor Anfilov (Klub vodního póla STEPP Praha), Matouš Bubeník (Eagles Praha, baseball), Filip Dohnal (ZŠ Bítovská – cyklo klub), Anna Chmelařová (Radioklub OK1KYP, radiový orientační běh), Kateřina Janáčková (TJ Pankrác, krasojízda na kole), Šimon Jurečka (Český Yacht Klub), Aneta Krásová (Taneční klub Maestro), Gabriela Slabá (Eagles Praha, softball), Matěj Svoboda (Taneční klub Sparta) a Daniela Vydrová (JNS Cheerleaders).

sportovec-roku-2018-prahy-4-ada-0649-c-581Sportovcem roku se na základě rozhodnutí odborné komise stal baseballista Matěj Hejma z Eagles Praha. V roce 2017 exceloval v dresu jako pálkař, obstaral nejvíce bodů pro svůj tým v letošním ročníku Extraligy a odpálil také největší počet homerunů v celé soutěži. S českým výběrem odehrál skvělý turnaj na Univerziádě na Taiwanu, kde Češi poprvé sahali po medaili, a nakonec z toho bylo 4. místo. Ocenění od Ing. Chvalného převzal s úsměvem a radostí: „Velká čest pro mě osobně i pro náš klub, že jsem tu mohl být, povedlo se to.“

Jako sportovkyně roku byla oceněna Lenka Součková z KVS Praha, která v rychlostní kanoistice suverénně vyhrála Mistrovství České republiky a na Mistrovství světa 2017 se probojovala až do finále, kde obsadila krásné sedmé místo v kategorii C2 500 metrů. Na základě svých výsledků byla zařazena do resortního centra MO Dukla a nyní se připravuje na letní Olympijské hry – právě proto se bohužel nemohla dostavit na vyhlášení převzít cenu osobně.

sportovec-roku-2018-prahy-4-ada-0449-c-612Jachtařská formace Hebe v čele s manažerem Zdeňkem Sünderhaufem a otcem-zakladatelem Jaroslavem Havelkou (už v roce 1977 tu byla Hebe I, teď jezdí IV) opanovala pódium jako Sportovní družstvo roku nejhalasnějším pokřikem. V roce 2017 dosáhli mimořádného úspěchu v jednom z nejtěžších námořních závodů na světě – Rolex Middle Sea Race. V těžkých podmínkách a silném větru dojeli na 3. místě v celkovém pořadí ORC, kdy ze 107 lodí dorazilo do cíle pouze 35.

sportovec-roku-2018-prahy-4-ada-0484-c-609Trenérem roku se stal favorit Martin Jelínek, který dlouhodobě odvádí vynikající výsledky v Czech Snowboardcross teamu. Již 4x se dokonce sám stal vedoucím trenérem olympijského týmu snowboardcrossu a vede i olympijskou vítězku Evu Samkovou. Dva z jeho svěřenců byli nominováni v hlavních kategoriích letošní ankety díky ziskům titulů mistr ČR a předním příčkám ve Světovém poháru. Praha 4 také založila svou Síň slávy sportu, kam byl jako první uveden fotbalista Jan Lála, člen legendárního stříbrného mužstva z mistrovství světa v Chile 1962. Drobnou pozornost též dostala občanka Prahy 4 paní Eva Jarošová, která i ve věku 82 let je aktivní sportovkyně a dokonce vyhrává medaile na světových šampionátech v plavání znak kategorie Masters.

sportovec-roku-2018-prahy-4-ada-0934-c-526„Nejde nám tolik o prezentaci hvězd, ale především o setkání sportovců, kteří tu bydlí, sídlí a provozují své aktivity,“ uvedl svou hlavní myšlenku stejně jako loni Ing. Jaroslav Chvalný, který spolu se starostou MČ Praha 4 Mgr. Petrem Štěpánkem, CSc. a místostarostou Ing. Zdeňkem Kováříkem předávali ceny vyhlašovaným.  Vydařeným večerem hosty prováděl Stanislav Bartůšek, redaktor sportu ČT, zazpívala Dasha a k tanci hrál David Kraus se svou kapelou.

 

Medailonky všech nominovaných naleznete zde na webu PTU v březnovém článku, kompletní fotogalerii pak na stránkách Prahy 4.

Ing. Pavla Šrůtová

 

 

Copyright PTU 2000-2016, všechna práva vyhrazena. Created by Designeo Creative s.r.o.