Ocenění významných osobností v pražském sportu

Pražské sportovní kluby a tělovýchovné jednoty v dubnu nominovaly své členy, kteří se významně zasloužily o rozvoj zejména pražského sportu. 21 z nich na začátku 29. valné hromady PTU obdrželo diplomy s čestným oceněním od předsedy PTU Ing. Chvalného.

Aubrecht Petr (SK Kotlářka)img_3862

S baseballem prožil Petr přes 40 let. Od počátečních hraní nadšenců na Letné až po výjezdy do zahraničí s reprezentací ČR. K baseballu, softballu a všeobecně ke sportu, jako takovému přivedl stovky dětí, pro které se baseball a softball staly nejen překrásnou zábavou, ale i celoživotním nadšením. Na hřištích po celé republice byl známý svým svérázným přístupem, typicky zakulacenou postavou a geniálním smyslem pro hledání talentů a taktiku. Výrazně se zasloužil o rozvoj pálkovacích sportů v Praze, ale i v celé České republice. Dodnes je typickou postavou baseballových a softballových hřišť, ke které se jeho svěřenci hrdě hlásí.

10675747_10153412798753986_2131658777173061150_nDvorská Hana (LOKAL BLOK)

Hana je spoluzakladatelkou Smíchovského lezeckého centra LOKAL BLOK, lektoruje běžecké oddíly, ranní cvičení pro širokou veřejnost a sama se i nadále aktivně účastní závodů. Je Mistryní světa a Evropy v Dračích lodích v kategorii senior women, již 40 let skáče padákem z letadla a v roce 2017 jako nejstarší žena na světě skočila B.A.S.E. skok volným pádem za skály. Působí také jako kaskadérka a uplatnila se jako dublující celebrit např. ve filmu Letopisy Narnie či Troja.

Hůlka Bohuslav (Sportovní klub vozíčkářů Praha)_dsc0483

Aktivní sportovec, který před osmi lety přišel do Sportovního klubu vozíčkářů, jež v té době bojoval o existenci. Bohuslav  nastavil nový systém řízení, zapojil do řízení organizace oddílové vedoucí i další členy a díky jeho práci může i nadále tento spolek navracet hendikepované zpět do běžného života pomocí sportu. Bohuslav je sám příkladem, že hendikep není překážkou – pracuje jako učitel na základní škole a závodně se věnuje orientačním závodům a stolnímu tenisu.

img_6116Chuchlerová Blanka (Tělovýchovná jednota ZŠ Hostivař)

Jako závodnice se věnovala moderní gymnastice od svých 10 let, plynule přešla z role závodnice do role trenérky v 18 letech. Obětavě a se stálou chutí trénuje jak začínající moderní gymnastky, tak i výkonnostní závodnice a reprezentantky. Vychovala řadu mistryň republiky jak v jednotlivkyních, tak ve společných skladbách. Její svěřenkyně se dostaly i do reprezentačních družstev ČR. Moderním gymnastkám se jako trenérka věnuje 40 let.

Jakoubek Miroslav (TJ Solidarita)fogi-square

Miroslavova sportovní a funkcionářská činnost je spojena s TJ Solidarita – začínal jako fotbalista, ovšem vzápětí založil nohejbalový oddíl, který se během pár let dostal do nejvyšší tehdejší české soutěže. 10x za sebou se stal nejlepším polařem 1. ligy, následně se podílel na výchově mladých hráčů a byl klíčový organizátor výstavby nového areálu TJ Solidarita v pražské akci „Z“. Několik desetiletí strávil také ve funkcionářských pozicích spojených s nohejbalem, jak v oddíle tak v nohejbalovém svazu.

jarolimJarolím Josef (AFK Slavoj Podolí Praha)

Josef byl dlouholetý prvoligový hráč, který se po aktivní kariéře začal věnovat trenérské práci. V lize odehrál 148 zápasů, byl čtyřikrát mistrem ligy se Spartou Praha a 2x s ní i vyhrál československý pohár. V AFK Slavoj Podolí pracuje přes pět let, kde se věnuje trenérské práci u A-mužstva, s nímž dosahuje trvale dobrých výsledků, když se mužstvo v I.A třídě vždy umisťovala mezi prvními třemi místy. Mimo tuto činnost se věnuje práci s mládeží, vede fotbalové kroužky ve školách i školkách.

Jaroš Evžen (Tělovýchovná jednota Tatran Střešovice)priloha-bez-nazvu_-00286

Pan Evžen nedávno oslavil životní jubileum 75 let. I přes to stále patří mezi aktivní tenisové hráče (v minulosti dosáhl řady úspěchů v singlu a hlavně v doublu) a nyní, již jen v amatérských turnajích, sklízí životem nabyté zkušenosti bývalého tenisového profesionála. Evžen je ideálním prototypem známého rčení „ve zdravém těle, zdravý duch“, což potvrzuje svou dlouhodobou aktivní funkcionářskou činností v TJ Tatran Střešovice, kde zvládá současně plnit roli předsedy tenisového oddílu a pozici 1. místopředsedy. Bez Evžena by srdce jedné z největších sportovních organizací v ČR tepalo jen napůl.

SlavicekJeždík Petr (TJ Kotva Braník)

Petr stál u začátků kanoepola v ČR v roce 2000, sám je stále aktivní hráč, který během své kariéry nastupoval za ligové týmy ve Španělsku, Portugalsku a Itálii. Má rozhodující podíl na rozvoji zejména dětských a mládežnických kategorií v ČR a zároveň stojí za vznikem českého poháru v kanoepolu. Podílí se na osvětové práci v rámci kanoepola, účasti na náborových akcí typu Sporťáček a je uznávanou kanoepolovou osobností i v zahraničí. Nelze zapomenout ani jeho podíl na organizaci pravidelného květnového mezinárodního turnaje v Praze, který se řadí k 10 největším turnajům v Evropě.

Klukáček Milan (Sport club K3)nacvik-sebeobrany

Po sametové revoluci založil Sport club K3, který vychoval mnoho úspěšných sportovců. On sám začal cvičit v roce 1973 v TJ Uhelné sklady Praha. Byl předsedou oddílu karate, trenérem a úspěšným závodníkem. V roce 1975 byl členem teamu, který vyhrál národní ligu v karate. V roce 1986 založil organizaci Taekwon-do ITF a stal se jejím prvním prezidentem, byl předsedou Pražského svazu katare, a následně i Českého svazu karate. Dosud vykonává funkci zkušebního komisaře.

kremenKřemen Karel (SC PRAHA ŠERM)

Karel působí v šermířském hnutí přes 50 let. Po skončení závodnické kariery byl dlouhá léta předsedou Pražské organizace Českého šermířského svazu. V roce 1992 byl jedním ze zakladatelů šermířského klubu SC PRAHA ŠERM. Významně se podílel a stále podílí na rozvoji tohoto šermířského klubu, který je dnes největším a nejúspěšnějším šermířským klubem v České Republice. Karel Křemen je zároveň členem výkonného výboru Českého šermířského svazu, kde byl mnoho let předsedou Komise rozhodčích.

Mádl Zdeněk (Sportovní klub Start Praha)bty

Zdeněk je ve svých 91 letech místopředsedou SK Start klubu. Jeho sportovní život začal již v útlém věku, kdy v Krušných horách brázdil zasněžené svahy, vzápětí přidal v Praze volejbal a atletiku. Založil klub Start Praha a zasadil se o vznik nových sportovišť, ke sportování přivedl také mnohé členy výrobních družstev. Podílel se na vzniku dalších sportovních klubů po celém Československu, organizoval soutěže pro dospělé i učňovské hry. Nikdy se neangažoval v politice a své nadšení a lásku pro sport léta předával svým svěřencům z trenérské i funkcionářské pozice.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANovák Miloš (OK SPARTA PRAHA)

Miloš se od dorosteneckého věku věnuje orientačnímu běhu, postupně se angažoval i v trenérské činnost. Své morální zásady s důrazem na všelidské hodnoty předával generacím mladých orienťáků a snažil se, aby se sport stal součástí jejich životního stylu. Miloš je po padesátileté práci pro orientační běh sám nadále aktivním závodníkem i pořadatelem soutěží od okresní až po celorepublikovou úroveň, kde se nyní potkává již s dětmi svých bývalých svěřenců.

Plíhalová Petra (Tělovýchovná jednota Vodní stavby Praha)dsc_0236

Po ukončení své vlastní sportovní kariéry a fungování v reprezentaci ČR se Petra Plíhalová začala věnovat práci s malými moderními gymnastkami. Trenérská práce ji tak nadchla a pohltila, že se dívkám od 5 do 18 let věnuje již více než dvacet pět let. Její trenérská práce se zaměřuje hlavně na širokou základnu dívek, které cvičí základní a kombinovaný program v moderní gymnastice. Vychovala v těchto kategoriích již mnoho mistryň republiky a trenérská práce ji stále baví a naplňuje.

042_sprint_jm_risa_2012Samohýl Richard (Sportovní klub Praga)

Richard se k orientačnímu běhu dostal v padesátých letech přes cyklistiku a od té doby tento sport neopustil. Někteří svou kariéru ukončí po třicítce kvůli rodině, jiní v šedesáti, když přejdou z běhu do chůze, ale Richard se v těchto dnech dožívá krásného životního jubilea 90 let a dosud aktivně jezdí na závody a také pomáhá s mládeží v SK Praga. Vychoval několik generací orientačních běžců, byl dlouholetým klubovým předsedou a pořadatelem významných závodů.

Skoumalová Simona (TJ Sokol Řepy)wp_20170328_17_13_32_pro

Letos je to již 25 let co se Simona zapojila do činnosti tehdejšího Svazu Základní a rekreační tělesné výchovy, dnes Sportu pro všechny. TJ Sokol Řepy se stala její mateřským klubem a od počátku tak pomáhala k rozvoji sportu pro všechny v regionu i v celé Praze. Je cvičitelkou I. třídy, její specializací je cvičení Rodičů a dětí a předškolních dětí. V této oblasti je jednou z nejvýznamnějších odbornic v celé České republice a pořádá každoroční mezinárodní semináře. Je stále aktivní nejen jako cvičitelka, funkcionářka a lektorka, ale i jako aktivní cvičenka pohybových skladeb.

img-1188Strnad Josef (ŠK Mahrla Praha)

Josef je hráč šachu, který vždy přistupoval k docházce a sportovnímu výkonu velice zodpovědně. Mezi hráči je velice oblíben pro otevřenost a přímost svého jednání. Postupně se dostal na post kapitána družstva „ŠK Mahrla Praha a následně se stal i členem Výkonného výboru spolku, kde vystupuje spravedlivě a objektivně v zájmu šachového klubu. Pro své morálně-charakterové vlastnosti je jeden z vůdčích osobností spolku.

Šach Richard (Tělovýchovná jednota Bohemians Praha)sach

Richard je bývalý závodník – veslař, později trenér a dlouholetý sportovní funkcionář. Působil v orgánech svazu veslování, ve výkonném výboru ČUS a dlouhá léta je členem VV PTU. V TJ Bohemians pracoval nejdříve jako stavbyvedoucí výstavby loděnice v Podolí a haly ve Slovenské ulici, posledních cca 30 let je generálním sekretářem, statutárním orgánem a členem výboru TJ Bohemians Praha.

dsc00672Šeba Miloslav (Hockey Club Kobra Praha)

Miloslav je bývalý hráč, viceprezident ČSLH, dlouhodobý ředitel a prezident klubu HC Kobra Praha, je hlavním strůjcem udržení a kvality hokeje na Praze 4. Klub HC Kobra Praha je dlouhodobě naplněn kvalitními hráči od přípravky až po A tým, který také trénuje. Pan Šeba společně s celým týmem vedení HC Kobra Praha se zasloužil o spuštění fungujícího pilotního programu Škola-Sport-Rekondice. Model ranní nástup na trénink, odvoz autobusem do školy, řízená strava a po škole kvalitní rekondice u nás zatím nemá obdoby. Miloslav je díky své píli neodmyslitelným pilířem chodu celého klubu.

Špalková Ivana (TJ Sokol Liboc)img_2109

Ivana se již přes třicet let angažuje jako dobrovolná cvičitelka v Sokolu Liboc. Cvičí pravidelně každé pondělí s oddílem Předškolních dětí a Žákyň i žáků. Každoročně pomáhá na Mikulášské pro děti, Karnevalu a Dni dětí. Je velmi spolehlivá a vstřícná, u dětí oblíbená cvičitelka. Pomáhá mládeži poznat krásu pohybu a jejich vlastní možnosti, citlivou výchovou u nich podporuje touhu po poznání, odvahu i přátelství.

vokac3Vokáč Jaroslav (Tělovýchovná jednota Základní škola Chabry)

Jaroslav je zakladatel a dlouholetý předseda jednoty, celoživotní dobrovolný cvičitel a jeden z nejaktivnějších a současně nejspolehlivějších funkcionářů. Od svých 16 let působil jako dobrovolník ve sportu, po vojně v této činnosti pokračoval a následně se dostal do republikovém sboru mužů, kde se stal jedním z nejmladších funkcionářů. Po revoluci zůstal věrný přípravě hromadných vystoupení, která mají u nás tak dlouhou a výraznou tradici. Má zásluhy na úspěších našich vystoupení od Amsterodamu přes Berlín, až po 14. WG 2011 v Lausanne, kde byla naše výprava s 902 aktivními účastníky jednou z nejpočetnějších.

Zámečník Martin (Škola TAEKWON-DO I.T.F. GE-BAEK HOSIN SOOL)dsc_4686

Celý život zasvětil učení se bojovému umění. V roce 1999 založil Školu taekwon-do I.T.F. GE-BAEK HOSIN SOOL, kterou skvěle vede do dnešní doby. Velmi skvěle učí své žáky, asistenty. Jeho tréninky jsou jak naučné tak i zábavné. Prošel několika školami bojových umění, trénoval v taoistickém centru v Kanadě a nakonec učinil rozhodnutí se Taekwon-du věnovat profesionálně. Ač stále vidí před sebou velké vzory, jde sám příkladem mladým bojovníkům, kterým ukazuje nejen bojové pohyby ale také životní cestu.

p1000384a

 

 

Copyright PTU 2000-2016, všechna práva vyhrazena. Created by Designeo Creative s.r.o.