Boj o titul „Sportovec Prahy 4“ opět vrcholí

Anketa o nejlepší sportovce Prahy 4 za rok 2021 vstupuje do svého druhého kola. Na následujících řádcích se vám představí nominovaní sportovci, trenéři a družstva ze všech šesti kategorií ankety. Vyhlášení celkových vítězů proběhne v režii městské části Praha 4 na Nuselské radnici ve čtvrtek 24.3.2022.

V anketě bylo vyhlášeno 6 kategoriích (viz pravidla ankety): Sportovec roku, Sportovkyně roku, Trenér(ka) roku, Naděje Čtyřky (mládež do 18 let), Sportovní družstvo roku a Senior(ka) roku – v tomto pořadí jsou také rozepsány jednotlivé nominace. Vzhledem k omezením loňského roku je u posledních dvou kategorií menší počet nominovaných. Z rozhodnutí odboru sportu Prahy 4 se v těchto kategoriích nebude vyhlašovat vítěz, ale bude oceněno celoroční úsilí těchto sportovců. Druhá změna se týká kategorie Naděje Čtyřky – Praha 4 dlouhodobě podporuje mládežnický sport a v letošním roce na podporu a ocenění návratu dětí ke sportu po pandemii budou v kategorii Naděje oceněni nejen čtyři, ale celkem deset mladých žáků a juniorů.

Sportovec roku

sportovec22

Forman Filip – florbal (Florbalová škola Bohemians)forman-sport1

Filip patří mezi největší talenty českého florbalu, jako klubový kapitán vévodí kanadskému bodování soutěže Superligy. V roce 2021 jako kapitán české reprezentace dovedl svůj tým na domácím mistrovství světa v Brně ke zlaté medaili. Na podzim byl pak nominován i na mistrovství světa mužů, kde s týmem dokázal po několika letech vybojovat pro Českou republiku bronzovou medaili.

Houštěk Jindřich – jachting (Yacht Club CERE)houstek-sport

Bývalý žákovský mistr ČR v lezení na stěně se ve 14 letech přeorientoval na jachnig, konkrétně jeho nově olympijskou disciplínu Formula Kite. Je vítězem závodů Českého poháru, na Světovém poháru juniorů získal stříbrnou medaili a na mistrovství Evropy obsadil 11. příčku. Jeho cílem je nominace na OH 2024 v této vysoce adrenalinové třídě jachtingu.

Kubíček Filip – baseball (Eagles Praha)kubicek_zapas

Od útlého věku nadějný hráč byl několik let oporou žákovské reprezentace. V loňském roce nastoupil mezi o tři roky starší juniory v kategorii U18, kde se stal Nováčkem roku. S českým národním týmem získali na mistrovství Evropy zlatou medaili a Filip si navíc odnesl ocenění Nejužitečnějšího hráče celého evropského turnaje.

Mareš Tomáš – rychlostní kanoistika (KVS Praha)mares-sportovni

Výjimečný univerzální kanoista i kajakář má za sebou mnoho titulů mistra ČR a působení v reprezentaci. V loňském roce získal na světovém šampionátu ICF Canoe Marathon druhé a třetí místo na 19 km v kategorii K1 45-49. V rámci mistrovství České republiky vybojoval zlatou medaili na trati 5 kilometrů.

Sportovkyně roku

sportovkyne22

Kopecká Lucie orientační potápění (Modrá Hvězda Praha)kopecka-sport

K plavání s ploutvemi v roce 2016 přidala i technickou disciplínu, orientační potápění (obdoba orientačního běhu, jen pod vodou) a je několikanásobnou mistryní ČR. Již 4 roky je členkou reprezentace v roce 2021 na Mistrovství Evropy juniorů v Estonsku získala v individuální disciplíně „Hvězda“ bronzovou medaili.

Palanti Alessia – jachting (Yacht Club CERE)palanti-sport

Češka žijící a trénující na italském jezeře Lago di Garda v loňském roce přešla na olympijskou lodní třídu ILCA 6. V juniorské kategorii vybojovala zlatou medaili na mistrovství Evropy, v kategorii U21 získala na evropském šampionátu skvělé třetí místo a na mistrovství světa v Ománu získala krásnou 15. příčku. Je velkou nadějí pro OH 2024.

Stewartová Moira – atletika (Spartak Praha 4)stewartova-sport

Úspěšná atletka loni zvládla splnit limit v maratonu pro start na OH, bohužel mezi Češkami byla čtvrtá a premiéra pod pěti kruhy jí unikla. Na domácím mistrovství získala titul šampionky v běhu na 5km, 10km a také v silničním běhu na 10km. Na MČR v maratonu získala stříbrnou medaili a drží nejlepší český výkon na půlmaratonu.

.

Eliška Zedníková – judo (Judo Dragons)

zednikova-sportStala se přebornicí Prahy 2021, mistryní ČR 2021 a s družstvem Prachatic získala na mistrovství ČR bronzovou medaili. Díky těmto výsledkům byla krajem Praha nominována do sportovního centra talentované mládeže a zároveň na mezinárodní turnaj v Záhřebu, jež patří do nominace na Mistrovství Evropy dorostenců 2022.

Trenér/ka roku

trener22

Hladík Michal – fotbal (AFK Slavoj Podolí Praha)hladik02

Držitel mezinárodní licence UEFA A se v loňském roce musel vypořádat s mnoha komplikacemi. Efektivně měnil tréninkové plány jednotlivých mládežnických kategorií v návaznosti na epidemiologickou situaci a zajistil tak připravenost jednotlivých družstev na podzimní část utkání. Vedle toho uspořádal 3 turnusy letní školy fotbalu pro mládež.

Janoušek Václav – atletika (Spartak Praha 4)janousek-sport2

Bývalý fotbalista a úspěšný atlet v roce 2021 vedl skupinu 15 atletů, kteří závodí na tratích 400m až po maraton a v loňském roce nasbírali celkem 6 medailí z mistrovství ČR v atletice. Mezi jeho nejúspěšnější patří Moira Stewartová (olympijský limit) a Jiří Pavel Češka (český rekord na 800m dorostu).

Passerová Jaroslava – plavání (Univerzitní sportovní klub Praha)passerova-sport

Celý život se věnuje plavání, sama se v roce 1972 umístila na 10. místě na OH v Mnichově. Jako trenér začínala s trénování nejmenších a během své kariéry dokázala vychovat stovky plavců. Její svěřenci došli až k největším sportovním úspěchům, kterými jsou české i evropské rekordy, účast na světových soutěžích, mistrovstvích Evropy, světa a samozřejmě i OH.

Šmidt Martin – baseball (Eagles Praha)smidt_tymova

Již osmnáct let je baseballovým trenérem a kromě práce s klubovou mládeží je také reprezentačním trenérem. Jeho svěřenci získali loni skvělé 1. místo v extralize U18 a stříbrnou medaili na MČR U21. Vede Pražskou baseballovou akademii, kde se stará o mladé talenty a jeho práce je velmi inspirativní.

Naděje Čtyřky

nadeje22

Blažková Róza – softball (Eagles Praha)blazkova_zapas

Mladá hráčka je nadějí klubu, kapitánkou a lídrem týmu juniorek. Získala titul Objev roku v ženské extralize, je klubovou Pálkařkou roku juniorek. Společně s týmem získala zlato na mistrovství Evropy U18 a 5. místo na mistrovství světa U18. V Extralize žen její tým obsadil 4. místo a navíc byla vyhlášená asociací jako Juniorka roku.

Jiří Pavel Češka – atletika (Spartak Praha 4)ceska-sport

Ve své druhé sezóně v dorostenecké kategorii zvítězil na MČR na 800m v hale a na MČR dorostu 800m na dráze získal stříbro. S týmem vybojoval 5. místo na MČR mužů do 22 let ve štafetě 4*400m. Je držitelem českého dorosteneckého rekordu na 800m a také obsadil 2. místo světových tabulek U18 800m v hale.

.

Šimon Dukát – radiový orientační běh (Radioklub OK1KYP)dukat_sport

V roce 2021 se nominoval na Mistrovství Evropy juniorů a pomohl družstvu k zisku bronzové medaile, v individuálních startech byl nejlépe pátý. Na domácí půdě zvítězil na Mistrovství ČR na krátké trati 144 MHz a 2x byl druhý (krátká trať 3,5 MHz a foxoring). Je celkovým vítězem Národního žebříčku 2021 v kategorii M19.

.

Karolína Havlíková – moderní gymnastika (T.J. Sokol Hodkovičky)havlikova-sport

Karolína byla odmalička považována za velký talent, navíc gymnastiku miluje a je velice pracovitá. V roce 2020 se stala juniorskou reprezentantkou České republiky a tuto pozici obhájila i v roce 2021, kdy se zúčastnila MEJ ve Varně. Na MČR juniorek obsadila ve víceboji 11. místo, ve finále s obručí výborné 5. místo a ve finále s kuželi 8. místo.

.

Jára Michal – atletika (Spartak Praha 4)jara-sport

V loňském roce absolvoval svou zatím nejúspěšnější sezónu – získal 2. místo na MČR desetiboji, 3. místo na MČR skoku o tyči, navíc splnil i limit na mistrovství Evropy U18 (konání ME bylo bohužel zrušeno). K tomu vybojoval tři tituly z Přeboru Prahy – desetiboj, skok o tyči a štafeta, stříbro z překážek a bronz ze štafety.

.

Jelínková Jasmína – taneční sport (TK Maestro)jelinkova-sport

Jasmínka je příkladem houževnatosti a píle. Na tréninky dojíždí do Prahy z Jižních Čech a když nebyly soutěže, účastnila se alespoň online soutěže v showdance, kterou ve své kategorii vyhrála. V druhé polovině roku 2021 absolvovala neuvěřitelných 23 soutěží a to patří mezi nejmladší ve svojí kategorii, ve které tančí.

.

Kalenský Lukáš – baseball (Eagles Praha)kalensky_zapas

Jeden z největších klubových talentů získal v loňském roce cenu za oddílového nejlepší pálkaře. Zároveň je českým reprezentantem a s národním týmem získal 2. místo na mistrovství Evropy U12.  Je člen České baseballové akademie a také výběru Little League, se kterým bojují o postup na světovou sérii do USA.

.

Morávek Petr – plavání (Univerzitní sportovní klub Praha)moravek-sport

Vynikajícím plavec, který usilovnou prací a dřinou dokáže bojovat každý závod až do konce. Svoje náročné plavecké tréninky zúročil v prosinci 2021 několika tituly Mistra republiky žáků ročníku narození 2007. Jeho nejsilnější disciplínou je 1500 VZ, ale dokáže na vynikající úrovni plavat všechny kraulové závody, od 50 metrů po 1500 m.

Švíková Bára – jachting (Yacht Club CERE)

svikova-sportNaděje českého windsurfingu pro OH v Paříži 2024, začínala na lodní třídě Optimist a přes mládežnický windsurf T293 se dostala až k olympijské iQFoil – létajícímu windsurfu. Loni získala skvělé 19. místo na mistrovství světa mezi dospělými, 4. místo na mistrovství Evropy juniorek a 6. místo na mistrovství světa juniorek.

Zdvihal Jakub – plavání (Univerzitní sportovní klub Praha)zdvihal-sport

V loňském roce se mu dařilo sbírat bramborová umístění na mistrovství republiky žáků. Přesto ho to neodradilo a dál na sobě pracuje a neustále se zlepšuje. Má rád třídní kolektiv i kolektiv na bazénu. Jeho nejsilnější disciplínou v bazénu je 1500VZ a jeho dalším směrem by mohly být závody ve volné vodě na delší tratě.

Sportovní družstvo, senior/ka roku

Vzhledem k omezením loňského roku je u kategorií Sportovní družstvo a Senior/ka roku menší počet nominovaných, z rozhodnutí odboru sportu Prahy 4 se v těchto kategoriích nebude vyhlašovat vítěz, ale bude oceněno celoroční úsilí těchto sportovců.

KVS Praha veteráni – rychlostní kanoistikakvs2

Veteránský tým má v KVS Praha dlouholetou tradici. Je znám svoji kvalitou, kamarádstvím a skvělým zázemím historické loděnici, která brzy oslaví 100 let od svého založení v Praze 4 Podolí. Tým společně vyhrál všechny závody Českého poháru 2021 naprosto s přehledem. Získali 1. místo na mistrovství ČR družstev a také zlatou medaili na MČR dračích lodí na 5 km.

Voráčková Eliška – radiový orientační běh (Radioklub OK1KYP)vorackova

Aktivní a úspěšná sportovkyně, která loni oslavila 70. narozeniny. Od roku 2002 reprezentuje ČR ve veteránských kategoriích a vybojovala  řadu výrazných úspěchů. Ke sbírce 54 medailí z MS a ME v roce 2021 přidala dalších šest. Z ME v Bulharsku si přivezla medaili ze všech disciplín – zlato ze sprintu a obou soutěží družstva, 2x stříbro z obou klasických tratí 3,5 i 144 MHz a bronz z foxoringu. Na Mistrovství ČR zvítězila v pěti disciplínách i v celkovém hodnocení Národního žebříčku.

Copyright PTU 2000-2016, všechna práva vyhrazena. Created by Designeo Creative s.r.o.